Головна Новини Бізнес фінанси ДТЕК Ахметова міг вивести мільярд доларів прихованими дивідендами, - Войцицька
commentss НОВИНИ Всі новини

ДТЕК Ахметова міг вивести мільярд доларів прихованими дивідендами, - Войцицька

Екс-нардеп Вікторія Войцицька заявила про те, що гроші група ДТЕК Ріната Ахметова нібито виводила з допомогою двох схем: купівлі активів і торгових операцій

21 травня 2020, 12:40 comments5319
Поділіться публікацією:
ДТЕК Ахметова міг вивести мільярд доларів прихованими дивідендами, - Войцицька

Згідно аналізу фінансових звітів компанії "ДТЕК Енерго", за 2016-2019 роки з компанії прихованими дивідендами могли вивести близько 1 мільярда доларів. Всього ж в ці роки — період дії формули "Роттердам+" — група ДТЕК заробила близько $4,7 млрд, а сегмент теплової генерації та видобутку вугілля склав близько $3,15 млрд. дол. Про це повідомила екс-нардеп Вікторія Войцицька (фракція "Самопоміч"), передає "БізнесЦензор".

За інформацією Войцицької, гроші нібито виводили за допомогою двох умовних схем: купівлі активів і торгових операцій. Так, у 2017 році, за словами екс-нардепа, ДТЕК міг вивести $100 млн через купівлю машинобудівної компанії Corum, яка виробляє шахтне обладнання, у структур СКМ Ріната Ахметова. Ще одна схема виведення грошей, продовжує Войцицька, описана інвесткомпанією Dragon Capital у звіті від 5 березня 2019 року. Мовляв, у серпні 2017 року офшорні компанії, які були афілійовані з СКМ, купили на приватизаційному конкурсі по 25% акцій компаній "Дніпроенерго" і "Західенерго" за 1,1 млрд грн. А у другому кварталі 2018-го ДТЕК викуповує у структур СКМ ці ж пакети акцій, але вже за 2,6 млрд грн.

“В цілому, в 2018 році група ДТЕК Ріната Ахметова купила корпоративні права у пов'язаних кіпрських компаній GPL Power Limited і GPL Ingen Power Limited на суму $253 млн (6,8 млрд грн). Ці гроші могли бути використані для виплат акціонеру, оскільки ніяк не пов'язані з інвестиціями у підвищення ефективності бізнесу, — вважає Войцицька. — Крім того, в 2016-2019 роках компанія ДТЕК була найбільшим імпортером російського вугілля в Україну (за формулою "Роттердам+" зі своїх російських шахт "Обухівська"). Але за документами таке вугілля продавалось спочатку на швейцарську DTEK Trading S. A. А вже потім, за завищеною ціною, поставлялося в Україну".

Схема, на думку Войцицької, виглядає таким чином: "ДТЕК РФ" — "ДТЕК Швейцарія" — "ДТЕК Україна".

"За такою ж схемою поставлялося вугілля з США та ПАР", — говорить екс-нардеп.

Що ж стосується експорту електроенергії, за словами Вікторії Войцицької, застосовували схеми із заниженням ціни. Це нібито дозволяло занижувати прибуток до оподаткування в Україні та акумулювати прибуток у низькоподаткових юрисдикціях. За допомогою таких схем на швейцарську фірму могли вивести понад 100 млн. дол.

“Також, відповідно до фінансової звітності ДТЕК, за останні 4 роки близько $600 млн холдинг заплатив за послуги компаніям, афільованим з групою СКМ Ахметова. Ці платежі виглядають непрозоро. Схоже, значна частина таких платежів "пов'язаним" компаніям є прихованою виплатою акціонеру", — пише Войцицька.

Нагадаємо, 15 квітня гендиректор ДТЕК Максим Тимченко оголосив про виведення в простій найбільшого вуглевидобувного підприємства "ДТЕК Павлоградвугілля" з 20 квітня. Причина цього, за словами Тимченка, — відсутність виручки через "системну кризу в енергетиці", викликану падінням споживання електроенергії.

Крім того, в кінці березня "ДТЕК Енерго" оголосила про виведення в простій шахт "ДТЕК Добропіллявугілля", "Білозерська" і збагачувальної фабрики "Жовтнева" у зв'язку з відсутністю попиту на вугілля.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!