Головна Новини Бізнес інвестиції «Український фонд стартапів»: експерти оцінили перспективи урядової ініціативи
commentss НОВИНИ Всі новини

«Український фонд стартапів»: експерти оцінили перспективи урядової ініціативи

Експерти розповіли про плюси і мінуси «Українського фонду стартапів»

3 грудня 2019, 14:14 comments2226
Поділіться публікацією:
«Український фонд стартапів»: експерти оцінили перспективи урядової ініціативи

Із 2 грудня почав роботу "Український фонд стартапів" (УФС), які приймає заявки на фінансування креативних ідей. Одна команда зможе отримати до 75 тис. доларів на реалізацію свого стартапу, а загального фонду становить 440 млн грн. Експерти оцінили для видання "Коментарі" це урядове починання.

"Український фонд стартапів": корисне починання уряду

Викладач макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар впевнений, що такого роду фонд – одна з найкорисніших держінвестицій з усіх, які тільки можна уявити.

"Навіть якщо не всі стартапи "злетять" (а в США середній відсоток стартапів, які закриваються, не дійшовши до інвестиційного раунду, перевищує 95%), все одно це – корисний напрямок дотацій. Він створює додаткову конкуренцію в секторі і підвищує інтелектуальну зайнятість, – підкреслює експерт. – На жаль, на українському ринку, на відміну від Каліфорнії, немає безлічі конкуруючих фондів, які борються за фінансування перспективних стартапів. А це є важливою частиною еко-інфраструктури ІТ-ринку. Тому правильно, що таку інфраструктуру створює бюджет".

Але тут важливо, підкреслює Кухар, щоб державними грошима розпоряджалася не держава, а незалежна рада, що складається з професіоналів галузі.

"За умови дотримання цього принципу, я не здивуюся, якщо через 5-6 років цей фонд вийде на хороший прибуток", – резюмує експерт.

"Український фонд стартапів": потрібна інфраструктура

Фінансовий експерт, експерт інституту Growford Олексій Кущ вважає, що будь-який інструмент для підтримки стартапів – це позитивне явище. Але є багато "але".

"У нас часто хороші починання перетворюються на бажання чиновників поставити чергову "галочку" у колонці "виконано". Після чого перевернути сторінку і забути про неї, формуючи і далі формальні механізми стимулювання економки", – говорить Кущ.

Заявлені суми підтримки, на думку експерта, мізерні в масштабах країни.

"Найголовніше, чого уряд не розуміє – повинна бути створена система інфраструктури для підтримки інноваційного ландшафту в країні, – підкреслює Кущ. – Повинен бути не один фонд, а ціла інфраструктура, включаючи центри трансферту інновацій, які будуть допомагати застосовувати вже готові стартапи в реальному секторі економіки, отримуючи комерційний ефект. Повинна бути система залучення "бізнес-ангелів" – компаній, яким з точки зору оподаткування було б вигідно фінансувати інноваційні рішення. Потрібно створювати технологічні парки, які б об'єднували науку, освіту та виробництво. А найголовніше – потрібно розуміти, що основний попит на інновації створює промисловий сектор. Тобто, інновації можливі лише в країні, яка проводить свою національну промислову політику".

У нас Мінекономіки заявляє, що Україні не потрібна промполітика, а потрібно йти в сектор послуг, зазначає Кущ.

"От і виходить когнітивний дисонанс. З одного боку уряд стимулює інновації, з іншого – каже, що країні не потрібна промисловість, – говорить експерт. – При такому підході інновації, які фінансуватиме фонд, можуть благополучно перекочувати за кордон".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!