Головна Новини Бізнес держсектор НАБУ підозрює керівництво «Аграрного фонду» у змові з компаніями Фірташа
commentss НОВИНИ Всі новини

НАБУ підозрює керівництво «Аграрного фонду» у змові з компаніями Фірташа

Національне антикорупційне бюро підозрює, що в 2017 році керівництво «Аграрного фонду» вступило в змову з компаніями олігарха Дмитра Фірташа при закупівлі та зберіганні мінеральних добрив, у результаті чого державі завдано збитків у 243,41 млн грн

23 жовтня 2019, 14:21 comments2145
Поділіться публікацією:
НАБУ підозрює керівництво «Аграрного фонду» у змові з компаніями Фірташа

В рішенні Вищого антикорупційного суду зазначено, що ДП "Аграрний фонд" уклаkj з ТОВ "Статус-Трейд" (входить в Group DF Фірташа) договори на поставку рідких добрив азотних наливом, карбаміду насипом і аміачної селітри насипом, передає "РБК-Україна".

Протягом двох місяців "Аграрний фонд" придбав за договорами 386 тис. тонн мінеральних добрив на 3,02 млрд грн. Виробництво було замовлено на заводах Черкасах і Києві. Держкомпанія уклала договори зберігання та пакування добрив з юридичними особами ПРАТ "Украгро НПК", ПАТ "Азот", ПАТ "Рівнеазот" (всі — Group DF). У червні 2017 року за нібито надані послуги та роботи було заплачено 155,77 млн грн.

За даними слідства, з червня по грудень під час виконання замовлення продукція хімзаводів на загальну суму 4,52 млрд грн також була поставлена на інші підприємства Group DF. Але черкаський "Азот" почав закуповувати газ тільки з вересня 2017 року, а "Рівнеазот" – з листопада.

На думку НАБУ, у хімзаводів був тільки газ "Статус-Трейд", поставлений в рамках угод з "Аграрним фондом". В "Статус-Трейд" вирішили приховати відсутність добрив на складах і почали викуповувати назад у "Аграрного фонду" добрива на 2,47 млрд грн.

Також в НАБУ підозрюють, що "Статус-Трейд" безкоштовно отримав газ від газсбутів, 16 з яких входять до Group DF. Газ був куплений у НАК "Нафтогаз України" за пільговою ціною для споживачів.

"Статус-Трейд" у вересні-листопаді 2017 року купив 58 млн куб. м газу в ТОВ "Юкрейніан Кемікал Продактс" (Group DF). Але, за даними АТ "Укртрансгаз", фірма поставила 5 тис. кубометрів газу.

Таким чином, на думку слідчих, чиновники "Аграрного фонду" у змові з компаніями Фітрташа безпідставно витратили кошти на упаковку, доставку та зберігання добрив на суму 243,41 млн грн. У цю суму включено погашення кредитів компаній Group DF в АБ "Укргазбанк".

У жовтні 2018 року співробітники НАБУ за рішенням суду отримали доступ до  документів.

Антимонопольний комітет 5 вересня по справі про зловживання Group DF на ринку добрив в 2014-2017 роках оштрафував ТОВ "НФ Трейдінг Україна" на 107 млн грн, а також зобов'язав застосувати до низки компаній олігарха примусовий поділ.

У 2017 році "Аграрний фонд" закупив у компаній Фірташа близько 258 тис. тонн добрив на 1,6 млрд грн.

На початку весни 2017 року Кабмін розглядав можливість поставки газу "Аграрним фондом" на хімзаводи Фірташа на давальницьких умовах. Пізніше фонд назвав посередником фірму "Статус-Трейд", оскільки у заводів великі борги.

В 2018 році за даними ЗМІ, "Аграрний фонд" закупив у підприємств Ostchem Фірташа добрив на 3 млрд грн. За підсумками 2018 року "Аграрний фонд" збільшив чистий прибуток у 1,5 рази порівняно з 2017 роком – до 147 млн грн, чистий дохід – до 6,9 млрд грн ( 60%).

ПАТ "Аграрний фонд" створено навесні 2013 року, а в 2017 році прийнято рішення про його приватизацію при статутному капіталі 5 млрд грн. Частка "Аграрного фонду" на внутрішньому ринку зерна, за оцінками фахівців підприємства, становить 20%, борошна – 13%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!