"Прозора ДАБІ" успішно боролася з будівельною мафією, - екс-глава відомства

Колишній голова Держархбудінспекції (ДАБІ) Олексій Кудрявцев, який був відправлений у відставку в 2018 році після трьох років роботи, назвав причиною свого звільнення реалізацію проекту «Прозора ДАБІ» (електронна система видачі дозволів на будівництво)

За словами Кудрявцева, були також впроваджені інші проекти, які мінімізують корупційні ризики.

"Минулої осені вся та реформа, якою ми займалися в ДАБІ протягом трьох років, вийшла на фінальний етап. Це, крім іншого, означало, що настав час звільняти двох останніх керівників теруправлінь ДАБІ, які були осередками корупції – в Одеській області та в Києві. На цей момент вже була запущена система "Прозора ДАБІ", - розповів колишній голова ДАБІ.

За словами ексчиновника, після звільнення керівника теруправління ДАБІ на Одещині почався сильний тиск.

"Люди, яких я називаю "будівельна мафія" розуміли, що наступним кроком стане заміна керівника ТУ ДАБІ в Києві. Місцевій будівельній мафії не хотілося втрачати роками відпрацьовані та налагоджені схеми", - заявив Кудрявцев.

Колишній голова ДАБІ зазначив, що представив свою програму "Прозора ДАБІ" на засіданні уряду у вересні 2018 року.

"Можливо, до цього будівельна мафія не дуже вірила в наш успіх, але після презентації все стало занадто реальним. Коли все запрацювало і всі побачили, що механізм – дієвий, люди, які роками сиділи на хабарних схемах, зробили все, щоб мене звільнити", - сказав ексчиновник.

За словами Кудрявцева, відомство під його керівництвом здійснило чимало важливих кроків для розвитку будівельної галузі.

"Перше – виконали вимоги закону про децентралізацію, передавши функції ДАБІ багатьом місцевим громадам. Друге – замінили багатьох керівників теруправлінь ДАБІ, які працювали на своїх місцях, які сиділи на корупційних схемах. Третє – розробили та домоглися прийняття закону №1817, який поклав кінець багатьом незаконним будівництвам за рахунок заміни п'яти категорій складності на три класи наслідків у будівництві", - розповів колишній голова ДАБІ.

Кудрявцев додав, що також був скасований декларативний принцип початку будівництва, а ціла низка послуг була переведена в електронний режим, що виключило вплив людського фактора.