Головна Новини Бізнес держсектор Підводні камені транзиту газу: експерти поділилися нюансами нового контракту
commentss НОВИНИ Всі новини

Підводні камені транзиту газу: експерти поділилися нюансами нового контракту

Міністр енергетики та навколишнього середовища України Олексій Оржель запевняє, що при укладенні нашою країною договору про транзит газу з російським "Газпромом" ціни на газ з 1 січня досягнуть історичного мінімуму. Що це може бути за ціна і наскільки реально укладення контракту, експерти розповіли виданню «Коментарі»

26 листопада 2019, 13:04 comments2456
Поділіться публікацією:
Підводні камені транзиту газу: експерти поділилися нюансами нового контракту

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України, член Наглядової ради Українського інституту аналізу та менеджменту політики Анатолій Пешко вважає укладення контракту реальним, підкреслюючи, що наша країна від цього виграє. Особливо – якщо вдасться укласти довгостроковий контракт.

"Ціна на газ може знизитися до 200 доларів за тисячу кубів, а то й менше, — зазначає Пешко. – Були часи, коли Газпром постачав нам газ по 50 доларів. Потім ціна піднялася до 70 доларів і вище. Потім ціни були підняті до 200 доларів за тисячу кубів, в якийсь момент навіть до безглуздих 430 доларів доходила. І це явно була корупційна складова".

Анатолій Пешко впевнений, що НАК "Нафтогаз" повинен шукати точки дотику з "Газпромом", всіляко намагаючись зберегти нашу газотранспортну систему (ГТС).

"Транзит допомагає не тільки заробляти гроші, але і забезпечує потрібний тиск в ГТС, дозволяючи забезпечувати газом самих українців", — наголошує академік.

"Нафтогаз контролюють американці"

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко сумнівається, що в існуючих реаліях ми можемо отримати історичний мінімум в 50 доларів за 1 тисячу кубометрів.

"Для цього "Газпром" повинен продавати Україні газ дешевше, ніж продає на внутрішньому ринку. Це – дурість, — зазначає експерт. – До того ж треба розуміти, що транзит і прямі поставки — це різні речі. Може бути договір про транзит, але при цьому Україна не буде купувати російський газ з низки причин. Ті ж взаємні судові претензії обчислюється десятками мільярдів доларів. Позиція "Газпрому" чітка: "Ми не будемо підписувати транзитний договір, поки ви з нами судитесь. Відмовляєтеся від претензій — тоді будемо торгувати. А якщо ви хочете щось відсудити, немає сенсу з вами торгувати. Інакше газ можуть заарештувати, а оплата за нього не надійде". Мені здається, що ймовірність договору про прямі постачання російського газу в Україну – мінімальна. Керівництво НАК "Нафтогаз" фактично прямо контролюється американцями. Коболєв і Вітренко дозволяли собі у досить хамському стилі критикувати рішення українського уряду. Вони підкоряються тільки американським кураторам. А тим вигідно мінімізувати будь-яке співробітництво між РФ і ЄС. Крім усього іншого, їм вигідно продавати Україні свій скраплений газ".

"Євросоюз може вплинути на Україну"

Питання транзиту, за словами Бєлашко, не впирається в поставку.

"У підземних сховищах у нас майже на 30% більше газу, ніж у минулому році. Якщо буде зима без сильних морозів, і не холодний початок весни, то газу вистачить. Але проблема в тому, що якщо не буде газового транзиту, виникнуть проблеми з постачанням до українських міст. Потрібно буде піднімати газ із підземних сховищ, прокачувати його в зворотному напрямку. І тут можуть бути проблеми для кількох областей, — продовжує директор АСК. — В трубі повинен бути певний обсяг газу під певним тиском. Якщо цього немає, поставити паливо в далекі села буде взагалі не реально. Чим ближче до насоса – тим краще тиск, чим далі, зрозуміло – падає".

На думку Бєлашко, транзитний контракт залежить від темпів створення "Північного потоку-2" і "Турецького потоку", а також від російсько-європейських відносин.

"Якщо ЄС буде гостро потребувати в російському газі, там знайдуть важелі впливу на Україну, схиливши її до підписання навіть короткострокового контракту, проти чого виступає НАК "Нафтогаз". Під казки нашої влади про те, що "весь світ з нами", в Європі все більше назріває невдоволення українською політикою в сфері безпеки, енергетики, фінансів, прав людини", — резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!