Головна Новини Бізнес держсектор "Реформи" Мінтерриторій і ДАБІ: Порушення при будівництві досягли надзвичайних обсягів
commentss НОВИНИ Всі новини

"Реформи" Мінтерриторій і ДАБІ: Порушення при будівництві досягли надзвичайних обсягів

В Україні фіксуються численні порушення при будівництві об'єктів, на які не реагують органи Державної архітектурно-будівельної інспекції

9 грудня 2019, 15:30 comments5593
Поділіться публікацією:
"Реформи" Мінтерриторій і ДАБІ: Порушення при будівництві досягли надзвичайних обсягів

Незважаючи на зміну влади, Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) за мовчазної згоди Міністерства розвитку громад і територій по всій країні допускає будівництва об'єктів з істотними порушеннями. Буквально в кожному регіоні країни можна відшукати приклади, які вказують на бездіяльність керівників ДАБІ.

Варто відзначити, що екс-голова ДАБІ Олексій Кудрявцев невдало спробував провести реформу у відомстві, при цьому профільний міністр Альона Бабак демонструвала бездіяльність в плані очищення від корупції органу. Крім того, можна згадати провальний конкурс на голову ДАБІ і покладання обов'язків на Олександра Строкача — представника команди Кудрявцева, яка, за даними "Обозревателя" останнім часом нібито контролює діяльність органу.

Щоб засумніватися в діях керівництва ДАБІ, досить розглянути роботу органу в останні два місяці. Так, на півдні України, у цей період відновили на посаді одіозного директора ДАБІ в Одеській області – Василя Буюклі, який, не маючи спеціальної освіти і досвіду керівництва фактично завалив роботу департаменту. На території області нібито почали вводити в експлуатацію раніше недобудовані логістичні центри та житлові комплекси з грубими відхиленнями від будівельних норм і вимог до забудови території.

Східні і північні області не відстають від Півдня в питаннях порушень на будівельних об'єктах. В Харківську ДАБІ повернули багаторічну керівницю інспекції Євгенію Іванську, яка нібито змусила підлеглих підробити раніше складені документи для прийняття в експлуатацію трьох житлових комплексів по просп. Московському, д. № 3 і 4, а також по вул. Професорській, 30 р. в Харкові.

У той же час на півночі, в Чернігівський області, на території археологічного об'єкту поселення "Замглай Завод" II-го тисячоліття до нашої ери без передбачених законодавством в цьому випадку охоронних археологічних досліджень ДАБІ дозволив будівництво газонаповнювальної станції.

Схожа ситуація складається і в Києві і області, де ДАБІ також "закриває очі" на ряд порушень. Характерний приклад — Буча, де нібито було видано дозвіл на будівництво торгово-розважального комплексу по вул. Бірюкова 2, без передбаченої законодавством оцінки впливу на навколишнє середовище.

В той же час мешканці прилеглого ЖК "Гранд Бурже" скаржаться на трубу котельні прямо під вікнами будинку, висота якої значно нижче житлового будинку. Що стосується Києва, то тут слід згадати забудову приватного сектора багатоповерхівками в Жулянах, а також будівництво всупереч генплану і цільовим призначенням земельних ділянок замість п'ятиповерхових гуртожитків 22-поверхового житлового комплексу по вул. Кудряшова 8-10".

Схожа ситуація склалася на заході України. Наприклад, у Львові триває забудова промислової території Львівського міського молочного заводу кварталом багатоквартирної житлової забудови. Дозвіл могли видати незважаючи на класичні відхилення проекту детального плану території: незабезпечення норм по паркоместам та прибудинкових майданчиків і недотримання норми, що стосується відкритості споруд.

Можна припустити, що в кожному з цих випадків забудовники компенсують недоліки в проектах певною сумою коштів. На ділі це виглядає як "грантова допомога" для Міністерства розвитку громад і територій від ДАБІ, яка може негативно впливати на рейтинги нової влади в цілому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!