Головна Новини Бізнес держсектор Перезавантаження "Укроборонпрому": експерти визначили першочергові проблеми підприємств
commentss НОВИНИ Всі новини

Перезавантаження "Укроборонпрому": експерти визначили першочергові проблеми підприємств

Роботу "Укроборонпрому" можна суттєво поліпшити, вважають журналісти

6 березня 2020, 16:32 comments2045
Поділіться публікацією:
Перезавантаження "Укроборонпрому": експерти визначили першочергові проблеми підприємств

Звільняючи уряд Гончарука, президент України перерахував його численні провали, але не торкнувся найважливішої для воюючої країни теми – державного оборонного замовлення (ДОЗ) і роботи держконцерну "Укроборонпром". Системні зміни в держкомпанії (ЦК) назріли давно і гостро, в першу чергу – через кадрову кризу і втрати ДОЗ, повідомляє "Апостроф" в статті "П'ять причин перезавантажити "Укроборонпром".

Автори матеріалу зазначають, що нової бронетехніки за рік поставлені одиниці – Харківське конструкторське бюро по машинобудуванню ім. Морозова, що входить до ГК, досі не може виконати контракт на 40 БТР-4, підписаний ще в кінці 2016 року. У той же час замовлення перетекли до приватних підрядників — за 2019 рік конкурентами з приватного сектору були реалізовані сотні автомобілів.

Журналісти звертають увагу на ситуацію з отриманням кредиту в 5 млрд грн під держгарантії. Схема такого кредитування працює з 2015 року і дозволяє оборонним підприємствам оперативно виконувати зобов'язання та забезпечувати потреби ЗСУ ремонту і постачання нової техніки. Наприклад, у 2016 році "Житомирський бронетанковий завод" отримав в "Ощадбанку" 611 мільйонів гривень і зміг відремонтувати значну частину БМП-1 і БМП-2 української армії. У 2018 Міністерство фінансів видало держгарантій оборонним підприємствам на 5 мільярдів гривень. А в 2019-му, опинившись під управлінням Айвараса Абрамавичуса, ДК відмовилася від отримання замовлень під держгарантії. Експерти відзначають негативні наслідки такого рішення для концерну і ВСУ – воююча армія залишилася без десятків одиниць відремонтованої техніки.

У 2020-му планування ДОЗ також не обійшлося без скандалів. Наприклад, при згоді Абромавичуса, ДК планує закупівлю польських бронетранспортерів. І це – замість українських "Дозорів", які може виробляти "Укроборонпром". При цьому БТР-3 "Київського бронетанкового заводу" в оборонне замовлення не включили. Одну з причин звільнення міністра оборони Андрія Загороднюка пов'язують з подібним плануванням діяльності.

Кадрові проблеми в керівництві "Укроборонпрому" — одні з ключових, вважають автори статті у виданні "Апостроф". Вони нагадали читачам резонанс, пов'язаний з призначенням на посаду директора "Заводу 410 цивільної авіації" Олексія Попова. Йому дорікають в частих поїздках в Російську Федерацію і участь у військовій виставці в Москві в 2017 році.

Ще однією проблемою в держкомпанії називають високий рівень зарплат топ-менеджменту, кошти на які виділяються не від додаткових замовлень, а витягаються з обігу працюючих підприємств.

Таким чином, автори матеріалу вважають необхідними зміни в "Укроборонпромі" і покладають надію на керівництво країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!