Головна Новини Бізнес тарифи Ахметов отримав фактично монопольне становище на ринку електроенергії для підприємств, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Ахметов отримав фактично монопольне становище на ринку електроенергії для підприємств, - експерт

На думку політолога Петра Охотіна, використовуючи своє становище на ринку електроенергії, Рінат Ахметов може вплинути навіть на рейтинги кандидатів в мери міст

13 вересня 2019, 15:55 comments3830
Поділіться публікацією:
Ахметов отримав фактично монопольне становище на ринку електроенергії для підприємств, - експерт

Монопольне становище на ринку електроенергії робить політичний вплив олігарха Ріната Ахметова гіпертрофованим. Таку думку висловив політолог Петро Охотін.

Він нагадав, що з 1 липня Ахметов отримав фактично монопольне становище на ринку електроенергії для підприємств. Водночас антимонопольний комітет (АМКУ) не побачив у новій системі роботи ринку ніяких порушень, розглядаючи ринок для населення і для підприємства як єдиний.

"Але оскільки потреби населення закриваються дешевою електроенергією "Енергоатому", українські підприємства залишились один на один з апетитами Ахметова, і ці апетити ростуть. У зв'язку з подорожчанням електроенергії вже переглядають тарифи і ціни водоканали, електротранспорт, виробники хліба і багато інших", — зазначає Охотін.

Політолог також вказує на те, що цей монополізм має не тільки економічні наслідки. Можливість фактично вручну встановлювати ціни на електроенергію для будь-якого споживача серйозно збільшила політичну впливовість Ріната Ахметова.

"Коли до нього на уклін за знижками ходять господарі всіх найбільших споживачів електроенергії країни, можна спокійно обійтися навіть без своєї фракції в парламенті. На цьому тлі міфічне зростання впливовості Коломойського – просто дитячі ігри, — переконаний Петро Охотін. — Ахметов вже сьогодні відмовляється продавати електроенергію по дешевому нічному тарифу, примушуючи споживачів платити за максимальним тарифом. Середній бізнес, наприклад, виробники молока, хліба, бояться публічно говорити про цю проблему і змушені купувати дорогу електроенергію, щоб не отримати ще вищий тариф. Так як вони повністю залежать від ДТЕК".

Експерт підкреслює, що вплив Ахметова на сьогоднішній день можна порівняти з впливом прем'єр-міністра. Більше того, Охотін переконаний, що олігарх може впливати на місцеві вибори, провокуючи збільшення тарифів водоканалів і цін на проїзд у трамваях і тролейбусах.

"Якщо раніше Нацкомісія з регулювання ринку електроенергії могла обмежуватися рентабельністю електростанцій, то тепер в Україні діє нібито вільний ринок. Але на ньому істотну роль грає тільки один гравець – ДТЕК, так як два інших "Енергоатом" і "Укренерго "забезпечують населення, а реальний сектор економіки відданий на поталу людині, чий політичний вплив непомітно виростає до гіпертрофованих розмірів", — резюмував Петро Охотін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!