Головна Новини Бізнес тарифи Ринок електроенергії України перетворився на монополію під контролем олігарха, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок електроенергії України перетворився на монополію під контролем олігарха, - експерт

За словами експерта Тараса Семенюка, тарифи на електроенергію для побутових споживачів в Україні зростали, незважаючи на зміцнення гривні та падіння світових цін на газ та вугілля

9 жовтня 2019, 12:00 comments2802
Поділіться публікацією:
Ринок електроенергії України перетворився на монополію під контролем олігарха, - експерт

Український ринок електроенергії повинен стати моделлю вільного формування цін на принципах конкуренції за прикладом економічно розвинених країн. Про це написав на своїй сторінці в Facebook експерт Тарас Семенюк.

Економіст нагадав, що формально енергоринок запрацював в Україні 1 липня, але на практиці країна отримала не ринок, а монополію в руках олігархів. Це стало приводом для Зеленського зібрати РНБО, на якому президент акцентував увагу на небезпеці монопольного управління однією компанією всім енергоринком.

"Власне, суттю вільного ринку є позбавити монополій, якими володіють олігархи, можливості самостійно формувати і контролювати ціни. Наприклад, 60% грошей з платіжки, яку оплачує українська сім'я, йде в компанію ДТЕК Ріната Ахметова. Про це пише у своєму блозі Андрій Герус, голова Комітету ВРУ з питань енергетики і ЖКГ, представник президента в уряді", — підкреслив Семенюк.

Експерт також зазначив, що "тарифи для побутових споживачів (бюджет, бізнес, комунальні підприємства) зросли на 25%. Сталося це в умовах зміцнення гривні та падіння світових цін на газ і вугілля майже на 50% — до 14-річного мінімуму.

"Що ми маємо зараз? Українці, дитячі садки, школи, електротранспорт сплачують, як мінімум, на третину більше, ніж до старту ринку електроенергії. Герус в статті також зазначає, що ДТЕК "штучно створював дефіцит електроенергії на ринку", що призводило до зростання цін на 15% для споживачів, які фактично не змогли купити електроенергію за схемою "ринок на добу вперед" і були змушені купувати на дорогому, так званому "балансуючому ринку", — пише експерт.

На думку Тараса Семенюка, вийти з цієї ситуації на сьогоднішній день можна з допомогою Антимонопольного комітету України. Мовляв, відомство має контролювати дотримання того, як виконуються правила на ринку, щоб не допустити засилля монополій, особливо в чутливій енергетичній сфері, яка буде найбільш актуальною з настанням холодів.

Експерт підкреслює, що Кабмін на чолі з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком повинні зробити все можливе, щоб забезпечити конкуренцію на енергоринку. Одним з ефективних інструментів автор публікації називає забезпечення доступу імпорту електроенергії.

"Ціна на енергоносії, наприклад, в Білорусі, значно нижче, ніж в Україні. Доступ більш дешевої електроенергії на український ринок дозволить знизити ціни і привести їх до ринкової вартості", — переконаний Семенюк.

Щось подібне, за його словами, ми вже бачили в авіаційній сфері України. Мовляв, з приходом лоукостів у найбільші міста країни, ціни на квитки для пасажирів провідної компанії-монополіста МАУ почали падати.

"Монополія завжди буде тягнутися до надприбутків, які при цьому не інвестуються в якість послуг. Натомість, ринок дає рівні можливості для всіх, і користь від цього очевидна: низькі ціни і висока якість обслуговування", — додав експерт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!