Головна Новини Бізнес тарифи Виплата лікарняних та соцдопомоги: експерти дали свою оцінку ситуації у Фонді соцстрахування
commentss НОВИНИ Всі новини

Виплата лікарняних та соцдопомоги: експерти дали свою оцінку ситуації у Фонді соцстрахування

З 20 листопада Фонд соціального страхування (ФСС) призупинив матеріальні виплати застрахованим особам (декретні, лікарняні). Нібито бюджет Фонду на поточний рік подавався на затвердження Кабміну колишнім керівництвом Мінсоцполітики - і був штучно занижений щодо витрат. Експерти розповіли виданню «Коментарі», які висновки можна зробити із ситуації

21 листопада 2019, 14:33 comments2966
Поділіться публікацією:
Виплата лікарняних та соцдопомоги: експерти дали свою оцінку ситуації у Фонді соцстрахування

"Гроші на рахунках є. Правда, доступу до них ми не маємо і мати не будемо — потрібно чекати офіційного внесення змін в бюджет-2019", — зазначає прес-служба ФСС.

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов вважає, що проблема набагато ширше, ніж дивацтва з грошима, які на рахунках ФСС як би є, але використати їх не можна.

"Мені здається, слід говорити про управлінський хаос, який вразив державні структури після зміни влади – і з того часу лише посилюється. На це вказують багато маркерів (та ж нездатність досі домовитися з МВФ) і рішення (кадрові, на законодавчому рівні, спроби згорнути децентралізацію і тиснути на малий і середній бізнес). Думаю, ми бачимо системну проблему, причому практично за всіма напрямками", — резюмує Леонов.

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков не вбачає у події (що не були передбачені виплати у бюджеті саме в такому обсязі) підступи старої влади або кого б то не було.

"Є офіційна реакція, що гроші на рахунках ФСС є. Потрібно просто відкоригувати суму. Думаю, Верховна Рада на першому ж пленарному засіданні це зробить – і виплати відновляться. Не потрібно шукати скелет або привидів в шафі, підступності когось, хто нібито хоче погіршити ситуацію. Думаю, це — суто технічна проблема", — говорить він.

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос не виключає, що призупинення Фондом соціального страхування України перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам можуть використовувати (на зразок shutdown в США) для тиску на інші органи.

"Однак shutdown по-українськи має одну протилежну рису американському — ми загралися в публічність у бюрократичних справах. Замість того, щоб вчасно подавати пропозиції щодо коригування бюджетних статей, прийняття спеціальних рішень парламенту, Кабміну і т. п., Фонд вдається до шантажу, — зазначає експерт. — Думаю, що провина в події виключно Фонду. І можна очікувати, що керівництво ФСС почне розповідати про особистий конфлікт з керівництвом Кабміну, Мінфіну. Однак одержувачам соціальних виплат від цього не легше".

За словами Кривоноса, виправити ситуацію можна за один день — одним рішенням Кабміну. І це, вважає експерт, треба було зробити раніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!