Головна Новини Бізнес тарифи Тарифи на опалення в Україні: експерти оцінили можливість зниження суми в платіжках за тепло
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи на опалення в Україні: експерти оцінили можливість зниження суми в платіжках за тепло

Експерти вважають, що нинішня влада зацікавлена в тому, щоб знизити тарифи на тепло, так як на цьому робився акцент під час передвиборної кампанії

2 грудня 2019, 14:16 comments2597
Поділіться публікацією:
Тарифи на опалення в Україні: експерти оцінили можливість зниження суми в платіжках за тепло

Президент України Володимир Зеленський 30 листопада провів нараду з чиновниками, на якому обговорювалася можливість зниження тарифів на опалення в грудні, оскільки раніше зменшилася ціна на газ для населення. Експерти розповіли виданню "Коментарі" реально знизити тарифи, а якщо реально, то що цьому заважає, і чому це не робилося раніше.

Тарифи на опалення в Україні: рекламне захід

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що суботня зустріч більше схожа на піар-захід.

"Якби влада реально хотіла знизити тарифи на тепло, це слід було робити раніше, вносячи певні зміни в закони про ринок природного газу, про ЖКГ, – пояснює експерт. – Небудь прийняти нову методику розрахунку ціни для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ)".

Те ж, що обговорювалося 30 листопада, виглядає як мінімум дивно, враховуючи, принаймні, три позиції, вважає Марунич.

"Перше – 80% тарифів на тепло встановлюють місцеві органи влади. Ні Офіс президента, ні Кабмін над ними не владні, – пояснює експерт. Друге – у нас є закон про ринок природного газу, згідно якого з 1 січня фіксованих тарифів не буде. Ціна на газ повинна бути вільна – на підставі біржових котирувань. Третє – зараз ціна на газ на європейських біржах зростає. Всі побоюються кризи у зв'язку з можливим перериванням російського транзиту, що може також призвести до зростання цін з усіма витікаючими наслідками. В таких умовах я не бачу, як центральна влада має наміру знижувати тарифи на тепло".

Тарифи на опалення в Україні: актуальне питання

Політолог Микита Трачук звертає увагу на те, що питання тарифів сьогодні як ніколи актуальний для нової влада.

"Будь-яка соціологія показувала, що від президента очікують зниження грабіжницьких тарифів, і це очікування – в числі найважливіших, – нагадує Трачук. – Однак, по-перше, президент, по-хорошому, взагалі не має відношення до тарифної політики. А по-друге, ніколи не обіцяв їх знизити, а лише натякнув на те, що "йде робота", "думають як знизити, можна", тощо. Тим не менш, рейтинг Зеленського обвалився до 52% у дуже короткі терміни – а значить, потрібно терміново рятувати власну популярність в очах народу. Тому і активізувався тарифне питання".

Знизити тарифи в Україні, на думку експерта, реально, але Трачук сумнівається, що це буде реалізовано.

"Зараз газ дешевшає, електроенергія теж. Плюс – нашого власного газу достатньо для покриття всіх наших потреб, – зазначає політолог. – Нагадаю, Україна видобуває лише 18-20 мільярдів кубометрів газу при потребі в 35 і при розвіданих запасах (без сланцю!), за різними оцінками, від 900 мільярдів до 1,1 трильйона кубометрів! Як кажуть, "і хто ж нам лікар?". Питання: чому ж при всіх цих факторах не знижуються тарифи? Відповідь: тому що МВФ, тому що корупційні схеми з "фірмами-прокладками" і посередниками при реверсні постачання, на яких чимало людей заробляють чималі гроші. Тому що Коболєва (голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, – ред.), в кінці кінців, треба чимось платити його мільйонні премії, які він потім вишле мамі в США. Ось з цих причин тарифи і не знижуються".

Трачук допускає ситуативне і незначне зниження тарифів, однак у те, що вони впадуть в 7-10 разів (як зросли за останні роки) – не вірить.

"До речі, користуючись випадків, запропоную геніальний у своїй простоті рада Зеленському: щоб не знижувати тарифи, можна підняти в 2-3 рази мінімальну зарплату і тоді платити за рахунками народу України стане значно простіше", – говорить політолог.

Тарифи на опалення в Україні: знизити не можна залишити

Директор Інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов упевнений, що тарифи можна не просто знизити, але і скасувати.

"Партія "Слуга народу" на своєму з'їзді заявила, що вони – лібертаріанці і соціалісти. Тобто, анархо-синдикалисты, згідно термінології великого американського лінгвіста, політичного публіциста, філософа й теоретика Ноама Хомського, – пояснює Савінов. – А при анархо-синдикализме все, що знаходиться в надрах країни, є власністю населення цієї країни. Тобто, якщо кількість газу, який видобувається в Україні, покриває забезпечення газом населення (а воно в кілька покриває разів), то у відповідності з ідеологією Зе-команди, яку вони самі декларують, оплати за газ взагалі бути не повинно, оскільки цей вид палива є народною власністю. Більше того – оскільки населення платить податки, то в лібертаріанський державі (анархо-синдикалізм) з цих самих податків забезпечується ще і доставка власності (газ) до місця проживання народу – власника газу".

Аналітик підкреслює, що на сьогоднішній день комунальні платежі нерідко перевищують реальні доходи населення. А це, на думку Савінова, є безпосередньою загрозою українській державі, а також причиною скорочення населення України (виїзд і вимирання).

"Тому питання тарифів зараз є в Україні питанням №1 (і на це вказує ряд соцдосліджень). Зеленський у влади вже півроку. І досить дивно, що лише в кінці листопада він приступив до вирішення питання, яке є найважливішим для української державності, – говорить експерт. – Дивно і те, що декларуючи одну політичну модель, нова влада, по суті, залишаються прихильниками анархічного капіталізму (анкап, якщо простіше – дикий капіталізм), коли монополіст може встановлювати будь-які ціни. А держава, яка виконує функції "нічного сторожа", не може втручатися в дію монополіста. З цієї моделі не перший рік живе, а точніше – насилу виживає Україна. До речі, характеризуючи ситуацію в нашій країні, Ноам Хомський заявив, що тут відбувається звірячий соціальний експеримент".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!