"В Україні може початися різке зростання цін на дизпаливо", - аналітик

Спеціаліст по нафторинку зробив прогноз дій української влади на користь компаній Ігоря Коломойського

Оглядач галузевого видання "Нафторинок" Дмитро Глумов в своєму інтерв'ю зазначив, що якщо державна влада підтримає звернення підконтрольних групі "Приват" Ігоря Коломойського компаній "Укртатнафти", "Укрнафти", "Укргазвидобування" і встановить мита на поставки з Росії дизеля і автогазу, ціни на АЗС виростуть. Його думка передає 112 канал. Його думку передає 112 канал.

"Якщо рішення про підвищення мит на поставки дизпалива з Росії буде прийнято, це призведе до підвищення цін на ринку, оскільки в структурі балансу дизельного палива на них припадає близько 36% наповнення ринку", - підкреслив Глумов.

Так, на переконання експерта, на частку російських поставок автогазу доводиться до половини обсягу ринку. Імпортні поставки заміщають недолік вітчизняного виробництва, а в разі їх припинення "Кременчуцький НПЗ", "Укртатнафта" і "Укрнафта" (до складу якої входять підприємства з виробництва автогазу) не зможуть покрити виник дефіцит на ринку, що неминуче призведе до підвищення цін.

Як наслідок, дизельне паливо подорожчає порядку на 1,3 грн. Зріджений газ додасть в ціні не менше 0,7 грн. Загальна сума підвищення в результаті введення протекціоністських заходів оцінюється 13 млрд грн на рік, з яких 11 млрд складе частка дизельного палива, кажуть експерти.

"І державна влада прекрасно це розуміє", - резюмує Глумов.

Аналітик тут же зазначив, що відразу після введення мит, зростання цін може бути ажіотажним: частина продавців зазвичай страхується і користується подібними ситуаціями, і ціни різко злетять. Через тиждень-два вони відкотяться до економічно обґрунтованого рівня, але залишаючись непомірно високими ляжуть на плечі простих українців і осядуть в кишенях великих бізнесменів, зокрема олігарха з Дніпра Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що під Офісом президента пройшов мітинг українських аграріїв.