Головна Новини Бізнес податки Галузь на межі розвалу: металурги попередили владу про наслідки підвищення ренти
commentss НОВИНИ Всі новини

Галузь на межі розвалу: металурги попередили владу про наслідки підвищення ренти

Голова Федерації металургів України Сергій Біленький заявив, що збільшення ренти на видобуток залізної руди в 4,5 рази завдасть масштабні збитки державі і поставить галузь на межу виживання

25 вересня 2019, 13:35 comments1943
Поділіться публікацією:
Галузь на межі розвалу: металурги попередили владу про наслідки підвищення ренти

"Ми порахували, якщо держава отримає додатково 8,5 мільярдів гривень від ренти, то втратить близько 11,5 мільярдів податку на прибуток від цих підприємств. Оскільки, як мінімум на 20% будуть скорочені обсяги виробництва, ми втратимо значну частину експорту — Китай повністю, частину у країни ЄС. Можливо рентабельним залишиться лише внутрішній ринок за рахунок більш дешевої доставки", — сказав Біленький.

Голова Федерації звернув увагу, що влада має намір підвищити розмір зборів тільки для залізної руди. Рента для інших видів сировини залишається незмінною.

За словами Біленького, між владою і представниками галузі немає справжнього діалогу.

"Нам пообіцяли, що якісь наші пропозиції будуть враховані між першим і другим читанням, але законопроекти 1012 і 1012-1 приймуть. Тому, на жаль, доводиться констатувати — діалогу влади на рівні Верховної Ради і бізнесу, немає. Координації між Радою і урядом теж немає. Прем'єр-міністр з одного боку заявляє, що зміни в Податковий кодекс будуть обговорювати навесні, а будуть прийняті не раніше 2021 року, при цьому парламент вносить кардинальні зміни", — констатував лідер металургів.

Відзначимо, законопроект №1210 передбачає підвищення рентної плати за видобуток залізної руди з 8% до 10%, а також збільшення нижнього порогу рентабельності залізорудної сировини з 14-25% до подвійної облікової ставки НБУ – сьогодні це 33%. У якості бази для оподаткування пропонується брати вартість товарної продукції (в т. ч. концентрату, агломерату, окатишів) із вмістом Fe62-67% замість вартості видобутої руди з вмістом Fe16-30%.

За даними дослідження міжнародної аудиторської компанії PWC, в разі прийняття законопроекту №1210, рентні платежі у співвідношенні до комерційного прибутку українських підприємств майже в 10 разів перевищать відповідний показник металургійних компаній в Росії, а також стануть вище, ніж в Австралії, Бразилії та Китаї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!