Головна Новини Бізнес податки Україна ризикує потрапити у фінансовий скандал через спроби депутатів взяти під контроль тютюновий ринок,- експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна ризикує потрапити у фінансовий скандал через спроби депутатів взяти під контроль тютюновий ринок,- експерт

Комітет Верховної Ради з питань фінансової і податкової політики схвалив поправку до законопроекту, що повністю перерозподіляє фінансові потоки в тютюновій галузі і може спровокувати інвестиційний скандал

4 жовтня 2019, 14:53 comments2622
Поділіться публікацією:
Україна ризикує потрапити у фінансовий скандал через спроби депутатів взяти під контроль тютюновий ринок,- експерт

Так, нардеп Олександр Дубинський запропонував прийняти поправку №8 в законопроект №1049 про єдиний рахунок для сплати податків і зборів, який не має жодного відношення до тютюнової галузі. Дії парламентарія суперечать Регламенту ВР.

Поправка була підтримана членами комітету і включена в тексті порівняльної таблиці в пакеті документів до даного законопроекту. Законопроект №1049 внесений до порядку денного сьогоднішнього засідання парламенту.

Відповідно до цієї поправки, компанії-виробники мають продавати сигарети оптовим компаніям за ціною не вище 80% максимальної роздрібної ціни (МРЦ). А оптові компанії зможуть продавати в "роздріб" за ціною не вище 87% від МРЦ. Це може призвести до зростання роздрібних цін на сигарети на 7-10 грн за пачку вже найближчими днями.

"Ми спостерігаємо досить жорстку спробу народних депутатів перерозподілити фінансові потоки на ринку на користь одного-двох великих гравців оптово-роздрібного ринку. До речі, компанія одного із заступників голови цього комітету працює на цьому ринку", – пояснив ситуацію професор Київського національного університету Валерій Воротін.

Експерт упевнений, що прийняття цієї поправки може спровокувати міжнародний скандал, оскільки 4 з 10 ТОП-платників податків – це міжнародні тютюнові компанії.

"Серед виробників тютюнової продукції – міжнародні компанії з британськими, американськими, швейцарськими, японським корінням. Зараз їм по суті говорять, що їм потрібно працювати в збиток. На даний момент акцизи, ПДВ та інші податки становлять близько 65% від ціни сигарет. Якщо сюди ще додати собівартість продукції, вартість виробництва, зарплати і т. п. – у 80% від МРЦ вкластися не можливо", – вважає Валерій Воротін.

Більш того, за словами експерта, знизяться не тільки податкові надходження, але і впаде легальне виробництво сигарет.

"Серед виробників тютюнового ринку дана поправка може бути вигідна хіба що Львівській тютюновій фабриці, яка, як вона декларує, виробляє сигарили. Показово, що поправка стосується лише сигарет, для інших видів тютюнової продукції обмежень по вартості немає", – пояснив Воротін.

У разі позитивного рішення нардепів, загальний обсяг переплати за сигарети може скласти до 300 млн. грн. у рік. Ці кошти не потраплять на рахунки деяких структур, в тому числі учасників оптово-роздрібного ринку. Мова йде і про компанію "Т-Кіоск", яка нібито близька до народного депутат Андрія Холодова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!