Головна Новини Бізнес податки В Україні найбільші виробники алкоголю не платять податки, - рішення судів
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні найбільші виробники алкоголю не платять податки, - рішення судів

Трійку найбільших виробників горілки неодноразово звинувачували в порушенні податкового законодавства, про що свідчать відповідні судові рішення

9 грудня 2019, 13:50 comments2385
Поділіться публікацією:
В Україні найбільші виробники алкоголю не платять податки, - рішення судів

Найбільші українські горілчані компанії регулярно звинувачують в порушенні податкового законодавства. Про це свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень.

Судячи з оприлюднених даних, звинувачення стосуються переважно компаній з найбільшими частками на профільному ринку — ТОВ "ЛВН Лімітед" – 20,5% на ринку, ТОВ "Баядера Логістик" – 33%, ТОВ "УДК" – 26%. Мова йде, зокрема, про звинувачення зазначених компаній у мінімізації податків, які неодноразово озвучувалися публічно. Приміром, у жовтні 2019-го ДП "Укрспирт" вказало на сплату виробником всього 226 тис. грн податку на прибуток у цьому році, незважаючи на багатомільйонні заробітки.

Ще одне податкове звинувачення на адресу "УДК" зафіксовано Апеляційним адмінсудом у рішенні від 11 вересня цього року. Мова йшла про завищення суми податкового збитку "Полтавським лікеро-горілчаним заводом". Судячи з визначення суду, компанія перевищила від'ємне значення об'єкту оподаткування на загальну суму 4 млн 252 тис. грн. Паралельно з цим, лікеро-горілчаний завод недоплатив до бюджету 42,8 тис. грн податку на додану вартість.

Примітно, що інтереси боржника в судах з 2015 року відстоюють юристи "УДК". Варто уточнити, що "УДК" є юрособою холдингу Global Spirits Євгена Черняка.

Що стосується інших "горілочників", то, приміром, податкова перевірка "Баядери", проведена Офісом великих платників податків, виявила ознаки порушення постанови Нацбанку про ведення касових операцій у національній валюті. За це горілчаний холдинг був оштрафована на 2,3 млн. грн, сказано у рішенні Окружного адмінсуду Києва. 

Звинувачували у мінімізації податків і компанію "ЛВН Лімітед". Кінцевим бенефіціарним власником виробника є бізнесмени Яків Грибов, проживає в РФ і Анатолій Кіпіш.

За даними судового реєстру, в період з 10 по 14 серпня 2018 року представники Офісу великих платників податків провели документальну невиїзну перевірку "ЛВН Лімітед". Податківці встановили, що компанія порушила чинне законодавство, розмитнивши лазерні маркіратори за заниженою ставкою ввізного мита більш ніж у два рази. Це призвело до недонадходження податків до бюджету України з боку компанії.

Нагадаємо, днями Верховна Рада прийняла нове законодавство у сфері виробництво спирту. Згідно із законопроектом президента, право на те, щоб самостійно виробляти спирт тепер зможу отримати всі бажаючі. Раніше ж воно було закріплено виключно за держпідприємствами.

Експерти підозрюють, що таку реформу пролобіювали саме горілчані гіганти, зацікавлені в збільшенні своєї прибутку і безконтрольності виробництва з боку держави.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!