Федерація роботодавців вимагає від президента Зеленського накласти вето на закон "про податковий терор"

Федерація роботодавців наполягає на необхідності накладення вето на закон №1210 – більш відомий, як закон «про податковий терор»

У Федерації нагадали, що закон було прийнято 16 січня 2020 р. і 11 лютого направлено на підпис Президенту.


"Сподіваємося, що його не підписання Президентом протягом вже 16 днів свідчить про те, що в Офісі Президента та Кабінеті Міністрів України всерйоз замислилися над якістю прийнятого документу та наслідками запровадження передбачених ним змін для економіки України", – сказано в офіційному повідомленні Федерації роботодавців України.

У Федерації виділили 4 ключових недоліки, які є "потенційно корупціогенними" і такими що "несуть ризики для державного бюджету та економічного розвитку України в цілому".

Насамперед йдеться про впровадження концепції "винної відповідальності" платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах – впевнені у Федерації роботодавців.

Крім того у Федерації виступили проти оподаткування т.зв. "конструктивних дивідендів", а також проти механізму коригування фінансового результату на основі концепції визначення наявності чи відсутності "ділової мети".

Серед недоліків закону у Федерації також відмітили нерівність у оподаткуванні платників податків (виключення з правил "тонкої капіталізації", звільнення від оподаткування доходів нерезидентів у вигляді процентів, тощо), а також кардинальне (вдвічі) підвищення штрафних санкцій та запровадження нових штрафів – у т.ч. за несвоєчасне подання річної фінансової звітності.

Федерація роботодавців України закликає Президента України Володимира Зеленського скористатися своїм право вето до цього Закону та запропонувати Верховній Раді України розділити закон №1210 на частини (питання адміністрування, питання трансфертного ціноутворення та оподаткування контрольованих іноземних компаній, ресурсні норми тощо), які необхідно якісно доопрацювати з урахуванням позиції бізнес-спільноти.

Нагадаємо, що крім Федерації роботодавців України, категорично проти закону №1210 виступили основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – у т.ч. Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата, Український союз підприємців і промисловців. А в Раді підприємців при Кабінеті міністрів України закон №1210 назвали "податковим терором".

Загалом, за підрахунками економістів, законопроект №1210 може коштувати Україні близько 1% ВВП країни, тобто близько 36-37 млрд. грн.

Адже за прогнозами експертів, закон вдарить по багатьох галузях – від металургії (підвищення ренти на залізну руду) до ІТ-сектора (запровадження 18% податку на прибуток ІТ-компаній за кордоном).