Головна Новини Бізнес податки Федерація роботодавців вимагає від президента Зеленського накласти вето на закон «про податковий терор»
commentss НОВИНИ Всі новини

Федерація роботодавців вимагає від президента Зеленського накласти вето на закон «про податковий терор»

Федерація роботодавців наполягає на необхідності накладення вето на закон №1210 – більш відомий, як закон «про податковий терор»

28 лютого 2020, 12:40 comments4916
Поділіться публікацією:
Федерація роботодавців вимагає від президента Зеленського накласти вето на закон «про податковий терор»

У Федерації нагадали, що закон було прийнято 16 січня 2020 р. і 11 лютого направлено на підпис Президенту.


"Сподіваємося, що його не підписання Президентом протягом вже 16 днів свідчить про те, що в Офісі Президента та Кабінеті Міністрів України всерйоз замислилися над якістю прийнятого документу та наслідками запровадження передбачених ним змін для економіки України", – сказано в офіційному повідомленні Федерації роботодавців України.

У Федерації виділили 4 ключових недоліки, які є "потенційно корупціогенними" і такими що "несуть ризики для державного бюджету та економічного розвитку України в цілому".

Насамперед йдеться про  впровадження концепції "винної відповідальності" платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах – впевнені у Федерації роботодавців.

Крім того у Федерації виступили проти оподаткування т.зв. "конструктивних дивідендів", а також проти механізму коригування фінансового результату на основі концепції визначення наявності чи відсутності "ділової мети".

Серед недоліків закону у Федерації також відмітили нерівність у оподаткуванні платників податків (виключення з правил "тонкої капіталізації", звільнення від оподаткування доходів нерезидентів у вигляді процентів, тощо), а також кардинальне (вдвічі) підвищення штрафних санкцій та запровадження нових штрафів – у т.ч. за несвоєчасне подання річної фінансової звітності.

Федерація роботодавців України закликає Президента України Володимира Зеленського скористатися своїм право вето до цього Закону та запропонувати Верховній Раді України розділити закон №1210 на частини (питання адміністрування, питання трансфертного ціноутворення та оподаткування контрольованих іноземних компаній, ресурсні норми тощо), які необхідно якісно доопрацювати з урахуванням позиції бізнес-спільноти.

Нагадаємо, що крім Федерації роботодавців України, категорично проти закону №1210 виступили  основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – у т.ч. Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата, Український союз підприємців і промисловців. А в Раді підприємців при Кабінеті міністрів України закон №1210 назвали "податковим терором". 

Загалом, за підрахунками економістів, законопроект №1210 може коштувати Україні близько 1% ВВП країни, тобто близько 36-37 млрд. грн. 

Адже за прогнозами експертів, закон вдарить по багатьох галузях – від металургії (підвищення ренти на залізну руду) до ІТ-сектора (запровадження 18% податку на прибуток ІТ-компаній за кордоном).





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!