Головна Новини Політика вибори «Від любові до ненависті»: названі плюси і мінуси монобільшості у новій Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

«Від любові до ненависті»: названі плюси і мінуси монобільшості у новій Раді

Експерти попередили про проблеми вже восени

22 липня 2019, 20:43 comments6005
Поділіться публікацією:
«Від любові до ненависті»: названі плюси і мінуси монобільшості у новій Раді

Згідно з результатами підрахунку 82,17% голосів виборців на позачергових парламентських виборах, президентська партія "Слуга народу" отримує 42,9% голосів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. З урахуванням домінування своїх кандидатів на мажоритарних округах "Слуга народу" зможе сформувати однопартійну більшість (монобільшість), що дасть можливість політсилі сформувати Кабінет міністрів.

Про позитивні та негативні сторони такої перспективи виданню "Коментарі" розповіли експерти.

"Плюси ситуації в тому, що спрощується і прискорюється прийняття рішень. Не треба ні з ким нічого погоджувати ні в парламенті, ні всередині Кабміну. Немає ризику залежності від партнера, його особливих інтересів", — зазначив глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

При цьому він підкреслив, що ці плюси і перетворюються на мінуси.

"Коли тобі не треба ні з ким нічого погоджувати, виникає спокуса ігнорування чужих точок зору. Утворюється своєрідна тепла ванна і відчуття напівавторитаризму. Своєрідним запобіжником від цього є плюралізм у правлячій партії або фракції – внутрішня боротьба інтересів, внутрішні протиріччя", — пояснив експерт.

Політолог вважає, що позитивним сигналом для міжнародних партнерів, так і для українців, буде створення хоча б формальної коаліції, потенційним членом якої може виступити партія "Голос".

Політолог Андрій Золотарьов, зі свого боку, додав, що монобільшість негативно позначиться на рейтингу Зеленського.

"Зрозуміло, що серед позитивних моментів для СН – відпадає необхідність вступати з ким-то в "договорняки", брати на себе додаткові зобов'язання. Мінус же – вся повнота відповідальності тепер ляже на партію влади і президента, який її уособлює. Так що з вересня в очах обивателів Зеленський буде відповідати за все – ями на дорогах, лікарні, тарифи і таке інше",- констатував він.

На думку Золотарьова, рейтинг Зеленського може впасти набагато швидше, ніж у його попередників. При цьому він не виключив прийняття непопулярних рішень, на кшталт підвищення тарифів, відкриття ринку землі або домовленостей по Донбасу.

Політексперт Тарас Загородній попередив, що українці можуть отримати небувалу відірваність влади від народу.

"Плюси для Зеленського — він отримує "свій парламент". І хоч потреби з кимось "кооперуватися" немає, думаю, коаліція все-таки буде. Адже за Конституцією коаліція більшості, яка формує Кабмін, складається з фракцій. Думаю, для проформи СН створить коаліцію з "Голосом", — сказав він, припустивши, що з партії Вакарчука безуспішно спробують зробити "цапа відбувайла"

При цьому Загородній переконаний, що проблеми почнуться вже восени.

"Тарифи восени стовідсотково підуть вгору. І відповідати буде вже Зеленський, весь негатив піде на нього. За такої шаленої підтримки від любові до ненависті – один крок. Причому це стосується і президента, і партії, яка з ним асоціюється", — вважає експерт.

На думку політолога, з монобільшістю і своїм Кабміном у президента є шанс почати реальні реформи і реальну боротьбу з корупцією.

"Нагадаю, що українці чекають від нової влади, насамперед, зниження тарифів та миру на Донбасі. Але якщо цього не станеться, ніякими посадками "папєрєдніків" ситуацію не виправити. І народ жорстко спитає",- підсумував він.

Зазначимо, партія "Голос" за попередніми підрахунками набирає 6,05%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: «Комментарии»
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!