Бомба уповільненої дії: Сибір може очікувати "другий Чорнобиль"

В Іркутській області виявляються нові страшні біди, які можуть статися, якщо терміново не вжити заходів щодо їх недопущення

Росприроднагляд попередив про серйозну екологічної загрозу, яка може статися із-за стану "Усольехимпром" в Приангар'я.

Невелике місто Усольє-Сибірське знаходиться в 90 км на північ Іркутська. У місті довгий час працював великий хімзавод ТОВ "Усольехимпром", який виробляв хлор та інші хімічні речовини. Однак у 1998 році через нерентабельність був закритий самий небезпечний об'єкт на заводі – цех ртутного електролізу. Виробництво зупинили 2010 році, а через сім років підприємство визнали банкрутом. Тим не менш, на території залишилися небезпечні хімічні речовини і не була проведена необхідна рекультивація.

На думку глави Росприроднагляду Світлани Радіонової, на підприємстві необхідно провести рекультивацію, інакше країну чекає глобальна екологічна катастрофа, порівнянна з аварією на Чорнобильській АЕС.

Не меншу небезпеку, на її думку, представляють і свердловини на території хімпідприємства.

"У свердловини, з яких колись вибрали сольовий розчин, закачали нафтовідходи. Поруч тече Ангара, і зрозуміло, якщо таку свердловину прорве, річка буде забруднена. Фактично, це територія екологічної катастрофи. Потрібно діяти вже зараз, інакше ми отримаємо "екологічний Чорнобиль", – пояснила глава наглядового відомства.

Радіонова додала, що вже звернувся в Росприроднагляд уряд РФ з проханням створити програму по рекультивації "Усольехимпрома". Разом з тим, вона зазначила, що ситуація в Приангар'я – далеко не єдиний випадок недбалість власників подібних підприємств, і закликала власників небезпечних об'єктів заздалегідь готувати резервні кошти на усунення негативних наслідків на них.

 

 

"На даний момент вже розроблена схема ліквідації накопичених токсичних відходів. У лютому з території "Усольехимпрома" вивезені 1 тис. 82 балона з ртуттю і який перебував поруч грунт, у березні був укладений договір з охоронним агентством і обмежений доступ на територію підприємства, а до кінця травня були закінчені роботи по очищенню зараженого складу", – уточнили в Заксобрании регіону.

 

Наступним етапом стануть роботи на свердловинах, які містять близько 18 тис. тонн епіхлоргідрину. Також найближчим часом влада планують провести повне екологічне обстеження території комплексу.

 

За інформацією міністерства природних ресурсів і екології Іркутської області, реалізація проекту демеркуризації "Усольехимпрома" може скласти понад 1,3 млрд рублів.

 

"Це комплексна проблема і складний об'єкт – підприємство з історичною спадщиною, належна увага до нього була відсутня на впродовж багатьох років. Людям все одно, хто винен у ситуації, що склалася, важливо, що влада і наглядові органи повинні виконувати свої прямі обов'язки і забезпечити безпеку громадян. В такому стані залишати об'єкт не можна", – зазначила під час свого візиту в місто Усольє-Сибірське голова Росприроднагляду Світлана Радіонова.

 

У червні уряд Іркутської області запропонувало Мінприроди РФ включити заходи з ліквідації цеху ртутного виробництва на майданчику "Усольехимпрома" в нацпроект "Екологія".

"В даний час в міністерстві природних ресурсів і екології РФ знаходяться на розгляді проектно-кошторисна документація та висновок державної екологічної експертизи для включення в державний реєстр об'єктів накопиченого шкоди цеху ртутного електролізу Усольє-Сибірському", – уточнили в прес-службі обласної адміністрації.

 

 Як повідомляли "Коментарі", на початку лютого 2019 року губернатор Іркутської області Сергій Левченко ввів режим підвищеної готовності у зв'язку із ситуацією на "Усольехимпроме". В місті режим НС діє з кінця минулого року. На такі заходи місцева влада пішли після того, як на прохідній "Усольехимпрома" був затриманий вантажний автомобіль з 552 балонами з маркуванням "Ртуть". Ще 530 таких же балонів було виявлено в приміщенні одного з корпусів підприємства.

 

Самим небезпечним об'єктом "Усольехимпрома" вважається цех ртутного електролізу – за оцінками експертів, на території цеху може бути зосереджено до 600 тонн ртуті.