Кадри вирішують все: експерти передбачили можливі призначення

Експерти відзначили важливість кадрів і завдань, поставлених перед Кабміном

За результатами дострокових парламентських виборів стало зрозуміло, що президентська фракція "Слуга народу" (СН) отримає у Верховній Раді IX скликання так звану монобільшість, коли не буде необхідності створювати коаліцію для формування нового складу уряду.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як будуть вирішувати парламентська більшість і президент Володимир Зеленський питання формування нового Кабінету міністрів.

Політолог, експерт аналітичної групи "Левіафан" Валентин Гладких заявив, що в лавах "Слуги народу" є багато професіоналів, а розмови про фракції "весільних фотографів і тамади" не відповідають реальності.

"Там є висококласні юристи і економісти. Так що у СН не буде проблем знайти в своїх рядах хороших фахівців для кадрового оновлення уряду. І це в будь-якому випадку буде політичне рішення. Правда, зараз йдуть розмови про зацікавленість все ж створити коаліцію. І все ж, враховуючи політичну культуру персоніфікації в Україні, вся відповідальність ляже на президента і його політсилу",- говорить Гладких.

Експерт зазначив, що конкретних кандидатів називати поки складно. Але, на його думку, глава правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв і фінансовий директор компанії Юрій Вітренко не увійдуть в уряд через свою "токсичність".

При цьому, як каже Гладких, знаковими будуть не прізвища нових чиновників, а завдання, які перед ними поставлять: "Дуже скоро стане ясно, чи готова нова влада змінювати сформовану ситуацію, чи йдеться лише про зміну одних "смотрящих" на інших".

Народний депутат України VIII скликання, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов вважає, що новий Кабмін за соціально-економічним напрямом буде схожий на перший уряд Арсенія Яценюка, де будуть іноземці.

"На ключових посадах ми побачимо тих, кого прийнято називати технократами. Можуть бути неформальні квоти від наших іноземних партнерів (щоб вони підтримали відповідні реформи) або від олігархічних груп, яким потрібно подякувати", - вважає політолог.

При цьому силові відомства будуть залучаються відставники або люди "другого ешелону" в цьому середовищі.

"Думаю, у Авакова достатньо великі шанси залишитися на чолі відомства. Його позиція під час президентської та парламентської кампаній, а також безпосередньо під час виборів була максимально виваженою", - сказав він, передбачивши заміну міністра оборони.

Нардеп упевнений, що Уляна Супрун, незважаючи на критику, залишиться керувати Міністерством охорони здоров'я, в тому числі, завдяки низці її успіхів та підтримці з боку США.

Зазначимо, раніше стало відомо, що на посаду прем'єр-міністра можуть претендувати Владислав Рашкован, Олександр Данилюк, Айварас Абромавічус і Андрій Коболєв.