В Україні можуть заборонити будувати нові будинки: стало відомо чому

Міста повинні оновити генплани до кінця 2020 року, інакше можуть ввести мораторій на забудову

Мінрегіонбуд має намір ввести мораторій на нову забудову, у разі, якщо до кінця 2020 року діючі генеральні плани населених пунктів не будуть оновлені в суворій відповідності з прийнятими новими державними будівельними нормами з містобудування. Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе

Зараз ні одне з міст-мільйонників в країні не внесло зміни в генеральні плани населених пунктів згідно з прийнятими новими державними будівельними нормами містобудування.

"Ми хочемо розробити мораторій: якщо міста не ввели ці зміни, вони не мають права будувати", - заявив Парцхаладзе.

Також він зазначив, що якщо немає змін у генплані, то, наприклад, Київ усі зміни може робити через Кабмін, однак соромно буде виходити на Кабмін.

“Якщо ми беремо місто в регіонах, якщо у нього немає сучасного генерального плану у відповідності з нашими будівельними нормами, тоді це місто має вийти на обласний рівень. Так ми хочемо стимулювати", - сказав чиновник.

Політик упевнений, що саме місцева влада повинна контролювати і регулювати законність забудови наших міст.

"Треба, щоб саме місцева влада управляли цими проблемами, адже це розвиток того чи іншого населеного пункту. Якщо ми ввели таке поняття як "блакитна лінія", треба це швидко зробити і закрити питання з поверховістю, і тоді не буде проблем з хмарочосами", - зазначив він.

Як повідомляли "Коментарі", 1 вересня 2018 року в Україні набрали чинності нові державні будівельні норми "Планування і забудова територій", які, зокрема, вперше ввели норму про обмеження висотності будівель в населених пунктах України – так звані "блакитні лінії". Вони регулюють силует і висотність забудови і сприяють збереженню гармонійного вигляду населених пунктів.

Нагадаємо, що в рамках ініціативи "Держава в смартфоні" команда Володимира Зеленського розробляє онлайн-кабінет для забудовників, який представлять в вересні.