Головна Новини Політика кабмін "Кадри вирішують все": експерти розповіли про проблеми та ризики нового Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

"Кадри вирішують все": експерти розповіли про проблеми та ризики нового Кабміну

Кадрові призначення топ-чиновників та уряду викликали реакцію в експертному середовищі

30 серпня 2019, 17:42 comments3384
Поділіться публікацією:
"Кадри вирішують все": експерти розповіли про проблеми та ризики нового Кабміну

Ударні темпи вчорашніх кадрових призначень (глава Генпрокуратури, голова СБУ, Кабмін у повному складі) мають як сильні, так і слабкі сторони. Про це виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Хто всі ці люди

"Якщо не вдаватися в персоналії, то всі нові призначення можна розділити на дві групи: кадри, пов'язані з олігархом Коломойським, а так само аффелировані умовним західним лобі (грантоїди), — вважає політолог Кирило Молчанов. — Представників особисто Зеленського практично немає, за винятком Баканова і пари міністрів (і то з натяжкою). Так само варто відзначити, що ці "нові обличчя" є такими, хіба що в парадигмі: "все нове — це добре забуте старе". 90% з них або працювали в попередньому уряді, чи були радниками міністрів, або в громадських радах, грантових організаціях які розробляли реформи тих же самих міністерств з 2014 по 2019 роки".

На думку Молчанова, не залежно від програми нового прем'єра Гончарука, можна вже розуміти, що курс уряду залишиться таким же, як при Яценюку і Гройсмані.

"Це — ставка на продовження неолибиральных реформ, приватизацію, відкриття ринку землі, плаваючий курс гривні, відсутність соціальної справедливості та ринкові тарифи", — говорить політолог.

Посигналим партнерам

Аналітик, експерт "Українського інституту майбутнього" Ігор Тишкевич пов'язує призначення нових голів СБУ, Генпрокуратури, МЗС і Міноборони (їх кандидатури вносив президент) з необхідністю продемонструвати "зовнішньому і внутрішньому полю" певні меседжі.

"Зовнішнє поле – наші міжнародні партнери – повинні були зрозуміти, що Україна дотримується обраного курсу на перетворення за європейськими лекалами. А також, що нова влада здатні втримати керованість країною і спокійною вийти з хвилі політичних протиріч. Що ми і маємо, — зазначає Тишкевич. – Смішно думати, що пан Пристайко, колишній главою Місії України при НАТО, буде проводити іншу політику, ставши главою МЗС. Або щось подібне почне робити пан Загороднюк, який брав участь у волонтерському десанті і очолював Проектний офіс реформ Міністерства оборони України. Рябошапка на чолі ГПУ і Баканов на чолі СБУ — з одного боку люди в системі відносно нові. Але вони вже продемонстрували на попередніх посадах (Рябошапка як заступник голови Офісу президента, Баканов все тієї ж СБУ) здатність працювати швидко, рішуче, роблячи акцент на важливості боротьби з корупцією".

"Україна стоїть однією ногою над прірвою"

Акценти на боротьбі з корупцією дуже важливі в ракурсі міжнародної підтримки України", — підкреслює експерт. І наводить в приклад "кейс Молдови", де недооцінка важливості боротьби з корупцією призвела до посилення впливу Росії на дану територію — при одночасному ослабленні допомоги Заходу.

"Україна стоїть однією ногою над подібною прірвою, — попереджає Тишкевич. – Зараз треба показати, що ми не допустимо помилок молдован. І завдання Баканова з Рябошапкою – боротися з корупцією швидко й чисто, даючи результат у вигляді судових процесів з посадками. Потрібно, щоб були зібрані серйозні докази, дотримані всі процедури, які не дозволять поховати справи".

Для внутрішнього поля всі ці посили також важливі, відзначає аналітик. Але тут є й інший ракурс.

"Те, що нові глави МЗС і Міноборони точно продовжать курс на євроінтеграцію, сприяє зменшенню "зрадомании" в частині суспільства, чутками про "реванш" і про те, що "все пропало". Ну, хлопці, ну який реванш? Дещо комічно виглядає позиція "Європейської солідарності", яка заявила, що йде в опозицію до нової влади. Хоч ще нещодавно Порошенко та інші спікери цієї партії заявляли, що будуть допомагати новій владі, якщо та збереже курс на Євросоюз і НАТО. Курс зберігається. І що? І те, що "Європейська солідарність" раптом заявляє щось в стилі "Баба Яга проти" — і йде в опозицію".

Потрібен новий закон про Кабмін

Політолог Віктор Таран підкреслює, що уряд має величезний рівень довіри, який базується на індивідуальному рейтингу президента Зеленського. Але вкрай важливо, щоб новопризначені міністри сформували власні команди.

"Це стосується, в першу чергу, заступників міністрів та керівників департаментів, — пояснює експерт. – Також вони повинні уважно підійти до процесу відбору нових держсекретарів, які реформи держслужби відповідають за організаційно-правові та фінансові процеси в міністерствах. Плюс – уряд повинен бути вільним у своїх рішеннях від зовнішнього впливу та інституту "смотрящих". А для цього потрібно вибудувати свою роботу максимально прозоро, відкрито і через зрозумілі процедури. Окремо це стосується відносин у трикутнику парламент-уряд-президент. Як мінімум, слід якомога швидше затвердити новий закон про Кабмін. На відсутність цього закону в свій час скаржилися Яценюк і Гройсман, коли пояснювали, чому їх робота блокується зовнішніми політичними гравцями".

Злиття та поглинання

Говорячи про структуру нового уряду, Віктор Таран підкреслив, що злиття міністерств (у новому Кабінеті міністрів буде 15 міністерств, замість 19: об'єднані Мінекономіки та Мінагрополітики і продовольства; Міненергетики та Мінекології; Минветеранов і Міністерство тимчасово окупованих територій; Міністерство культури і Міністерство молоді і спорту; а Міністерство інформаційної політики скасовано) породжує чимало ризиків.

"Очевидно, що таке злиття пов'язано з короткою лавою запасних команди Зе, — резюмує політолог. – Або, як вчора влучно зазначила одна з опозиційних депутатів, у них не лава запасних, а табуретка запасних".

Експерт пояснює, що кожне міністерство відповідає за конкретний напрямок державної політики, тому при їх злитті може бути порушений баланс стримувань і противаг.

"Вирішити цю проблему повинні Програма і Стратегія уряду, яка повинна складатися з транзи-книг попереднього уряду Гройсмана, передвиборної програми партії "Слуга народу" і програми кандидана в президенти Зеленського. Від того, як їх вдасться об'єднати і реалізувати, багато в чому залежить успіх нового уряду", — резюмує Віктор Таран.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!