Головна Новини Політика кабмін Відставка уряду Гончарука: експерти оцінили наміри президента України
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка уряду Гончарука: експерти оцінили наміри президента України

Зеленський перед новим урядом поставив структурну задачу на зменшення тарифів на комунальні послуги

2 вересня 2019, 21:30 comments1961
Поділіться публікацією:
Відставка уряду Гончарука: експерти оцінили наміри президента України

За словами президента Володимира Зеленського, з урядом Олексія Гончарука попрощаються, якщо він не знайде спосіб знизити ціни на комуналку. Опитані виданням "Коментарі" експерти неоднозначно оцінили ці заяви. Що ж до зниження житлово-комунальних тарифів, то тут, за їхніми словами, справа – в газі.

Уряд має дотримуватися своїх обіцянок

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков вважає загрозою відправити уряд у відставку, якщо той не вирішить питання з тарифами, Зеленський показує своє ставлення до Кабміну.

"Президент не розглядає уряд Гончарука як щось фундаментальне. Швидше – як "видатковий матеріал". Подивимося, наскільки Зеленський буде готовий реалізовувати задекларовану позицію, — говорить Плотніков. — Що стосується можливості знизити тарифи (на опалення, воду, газ), то це, в принципі, можливо. Правда, не в 2-4 рази, як заявляли деякі кандидати під час виборчої кампанії. Вся справа в бажанні нової влади робити конкретні кроки в цьому напрямку, а не в пошуку шляхів відступу від своїх же обіцянок".

"Якщо підходити до відставки прем'єра процедурно, то зробити це може лише Верховна Рада, висловивши уряду вотум недовіри, — зазначає економіст Віктор Скаршевський. – Протягом найближчого часу у парламенті має бути представлена програма дій уряду. І після цього у Кабміну Гончарука буде рік "недоторканності". Якщо за цей час не будуть знижені тарифи – слова президента можуть стати реальністю: коли Гончарук через рік буде звітувати, а його звіт, приміром, не прийме ВР. Але це – якщо слідувати Конституції".

Варто сказати імпорту — "ні"

Що стосується власне зниження житлово-комунальних тарифів, то, на думку Ськаршевського, шлях для цього один – перегляд політики тарифоутворення цін на газ для населення, за рахунок збільшення видобутку вітчизняного газу.

"Тоді ціни на нього можна знизити нехай не в два рази, але – досить суттєво, — вважає експерт. – Замість нинішніх 7,5 грн за куб (які незабаром можуть перетворитися в 9-10 грн за куб, а то й вище), ми, у випадку прив'язки до українського газу і можливості контролювати ціну, можемо знизити її до 4-5 грн на куб для населення".

Економіст, політексперт Тарас Загородній переконаний, що корінь зла потрібно шукати в НАК "Нафтогаз".

"Коболєв і що приєдналися до нього "каламутні контори" спекулюють на українських споживачах, прокручуючи схеми з українським та імпортним газом, — каже Загородній. Де – факто у нас є що вийшла з-під держконтролю компанія НАК "Нафтогаз", яка зловживає своїм становищем. Гончарук, можливо, хороший хлопець, але скрутити голову "нафтогазовцам" він не зможе. Та й не він збирається це робити, якщо послухати його міркування про ліберальні реформи і ринкові ціни, які ми нібито маємо в Україні".

На думку Загороднього, Зеленський уважно відстежує соціології і бачить величезний запит на зниження тарифів.

"Але Гончарук цього зробити не зможе, — зазначає експерт. — І перші платіжки за газ будуть підточувати рейтинг Зеленського. Тому що його вважають царем, від якого все залежить. Та він і сам це періодично демонструє, диригуючи тим же парламентом, а тепер ще й урядом. Так що звільнення Гончарука, на якого можуть спробувати "повісити" не зниження тарифів не врятує. Винуватим будуть вважати все одно президента. При цьому домогтися зниження тарифів можна, вольовим рішенням призупинивши відповідну урядову постанову – і відправивши до Конституційного Суду запит щодо законності підвищення цін на газ. Але цього наша влада не робитиме, бо є тиск МВФ і міжнародних кіл, зацікавлених саме в такий ( що б'є по пересічним українцям) торгівлі газом в нашій країні".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!