Закриті для преси засідання Кабміну: експерти проти

Рішення уряду про закриті засідання викликало негативну реакцію в експертному середовищі

Рішення засідання Кабінету міністрів закритими для представників преси прийняли, щоб "припинити показуху". Про це заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук журналістам на брифінгу після першого засідання нового Кабміну в закритому режимі. Опитані виданням "Коментарі" експерти негативно оцінили такий крок нової влади.

Аналітик, фахівець з політичного PR в ToShoNado.Agency Андрій Попов вважає, що з одного боку - публічні засідання Кабміну це дійсно "показуха".

"Можна згадати, що деякі ключові питання кабінет Гройсмана також обговорював у закритому режимі, а в березні міністр МВС Аваков вже виступав публічно з подібною ініціативою, - зазначає експерт - Так як він зберіг посаду, то ця його вимога могла стати однією з поступок з боку Офісу президента і Гончарука в обмін на її лояльність. Природно, це вимога не могло бути ключовим, але явно в списку була присутня".

Але є і дуже важливе "по-друге".

"Новий Кабмін прийшов до влади на гаслах "Слуги народу" про народовладдя і повному контролі держінститутів громадянами. А подібне рішення говорить швидше про згортання ініціатив по народному контролю, - вважає Попов, - хоча, справедливості заради, відзначу, що всі ключові питання і раніше вирішувалися новою владою швидше кулуарно. Якщо цей інструмент контролю прибрали, значить його треба чимось компенсувати – можливо через посилення антикорупційної діяльності".

За словами експерта, сам факт непублічних засідань навряд чи якось вплине зараз на рейтинг влади - люди готові на багато що заради обіцяного грандіозного результату, але якщо така діяльність щодо згортання публічності стане систематичної і перетвориться в тенденцію, то виборець зробить з цього висновки.

"В тому числі і під місцеві вибори, - продовжує Попов. - Не будемо забувати, що згідно з останніми соцопитуваннями 82% українців сприймають себе "громадянами" - значить готові відстоювати свої права і будуть вимагати від влади інструментів контролю і прозорості. Кабмін та ВП повинні враховувати ці побажання, якщо хочуть відпрацювати свій термін без ексцесів".

Політичний аналітик Андрій Бузаров не виключає, що рішення про недопуск преси на засідання Кабміну - тимчасове, щоб дати можливість міністрам освоїться, спокійно поспілкуватися.

"В цілому не схвалюю такого роду крок. Засідання уряду повинні бути максимально відкритими. Якщо намір обговорювати якісь речі, які не хочуть, щоб знала преса, є маса можливостей обговорювати це в кулуарах, в кабінетах і так далі", - говорить Бузаров.

Експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко припускає, що на такі заходи нова влада пішла, щоб не демонструвати можливу неорганізованість перших засідань нового Кабміну.

"При цьому обмежувати публічність Кабміну - погана історія. Дозування інформації для преси буде ускладнювати роботу журналістів і стратегічно мати негативні наслідки для нової влади, - вважає експерт. – Влада не тільки налаштовує проти себе ЗМІ, але і втрачає довіру, закриваючись від свого ж народу".