Кабмін має намір скасувати групи інвалідності

Замість розподілу на групи будуть враховувати відсоток втрати працездатності

Кабінет міністрів України має намір змінити існуючу систему диференціації інвалідності. Про це заявила депутат від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова. Групи інвалідності планують замінити на Міжнародний класифікатор функціональності. Такий класифікатор вже випробуваний і діє в країнах Євросоюзу.

Як повідомила депутат, сам класифікатор вже переведений на українську мову, залишилися питання ратифікації. Нова система повинна замінити градацію інвалідів, що дісталася Україні з часів СРСР. Принципи нововведення полягають не в поділі на групи, а в процентній оцінці втрати працездатності відповідно до рекомендацій ВООЗ.

Депутат вважає, що таке нововведення збільшить кількість людей з обмеженими фізичними можливостями на ринку праці.

На сьогоднішній день Держпраці контролює, щоб приватні роботодавці надавали мінімум 4% робочих місць для інвалідів. У разі, якщо ця квота не дотримується, на підприємства накладається штраф. У парламентському комітеті мають намір розширити зазначену квоту і на державні організації.

Як повідомляв портал "Коментарі", народні депутати України прийняли законопроект №2031, який передбачає підвищення соціальної допомоги з догляду за дітьми з інвалідністю.