Головна Новини Політика кабмін Віктор Медведчук розповів, які кризові тенденції можуть очікувати Україну в 2020-му
commentss НОВИНИ Всі новини

Віктор Медведчук розповів, які кризові тенденції можуть очікувати Україну в 2020-му

Нардеп вважає, що головним економічним результатом 2019 року стало поглиблення системної кризи в українській економіці

4 січня 2020, 12:10 comments1418
Поділіться публікацією:
Віктор Медведчук розповів, які кризові тенденції можуть очікувати Україну в 2020-му

Голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук підбив основні економічні підсумки 2019 року, а також зробив прогноз, які кризові тенденції можуть очікувати Україну в 2020-му. Народний депутат вважає, що головним економічним результатом 2019 року стало поглиблення системної кризи в українській економіці, а його головним каталізатором – "неадекватність уряду під керівництвом Олексія Гончарука".

На сайті партії йдеться про те, що прем'єр-міністр надав документ "Підсумки Кабміну-2019: підготовка до великого старту". "При цьому, підбиваючи економічні підсумки, прем'єр навіть не згадав про падіння промислового виробництва в Україні. Тобто цю ключову проблему Кабмін просто не помітив. А між тим, цифри демонструють однозначно негативну тенденцію", – вважає Віктор Медведчук.

Глава "Опозиційної платформи – За життя" наводить офіційну статистику, яка підтверджує падіння промислового виробництва. Наприклад, з січня по листопад 2019-го промислове виробництво в Україні склало 98,8% від рівня аналогічного періоду 2018-го. Причому практично всі ключові галузі продемонстрували падіння: легка промисловість – 10,1%, деревообробка – 5,9%, машинобудування – 4,8%, металургія – 2,5%. Це, за словами Медведчука, може призвести до деіндустріалізації економіки нашої країни вже в 2020 році.

Політик також звертає увагу на те, що навіть сільське господарство, незважаючи на приріст виробництва зернових, мало що дало для розвитку економіки країни, оскільки ні створення додаткових робочих місць, ні зростання суміжних галузей не сталося. Зате ціни на хліб виросли через 11 місяців на 9,4%. Більш того, за словами Віктора Медведчука, овочівництво в минулого року взагалі стало провальною галуззю українського сільгоспвиробництва. І, в результаті, ціни на картоплю та низку інших овочів у країні – найвищі в Східній Європі.

"Залежність України від африканського картоплі голова Союзу українського селянства Томич вважає ганебною. Він вказав на те, що імпортозалежність країни катастрофічно наростає", – навів слова експерта Віктор Медведчук, який переконаний, що земельна реформа" неминуче створить нові кризи в сільському господарстві України.

Нардеп розкритикував і фінансову політику уряду: "З середини 2019 року ми спостерігали штучне підвищення курсу національної валюти, що зумовило, зокрема, і істотне зниження прибутковості експортерів, і падіння надходжень до бюджету. До кінця року така порочна кредитна політика призвела до різкого падіння курсу гривні і припинення бюджетних виплат за держпрограмами. Про те, що НБУ разом з Мінфіном будують піраміду ОВДП, знають практично всі. І якщо НБУ – незалежний (від українського народу та влади, — ред.) орган, то Мінфін все-таки підпорядковується Кабміну і міг би припинити будівництво фінансових пірамід, які мають властивість руйнуватися. Гривня тоді б не продовжила "зміцнюватися", – підкреслив Віктор Медведчук.

Політик вважає, що збереження нинішньої фінансово-кредитної політики, в якій уряд під керівництвом Гончарука сподівається виключно на кредити МВФ, веде країну до дефолту вже в 2020 році. "МВФ ні на які "системні реформи" кредити не дає – виключно на обслуговування зовнішнього боргу. Крім того, обіцяні МВФ на 3 роки $5,5 млрд – це в рази менше, ніж кошти, що надсилаються заробітчанами в Україну за рік: $14 млрд тільки за 2018 рік за оцінкою Світового банку. Тому боротися за довіру МВФ не варто. Боротися варто за довіру українців. Але замовчуванням існуючих проблем і гончаруковськими міркуваннями про "великий старт" цього не домогтися", – впевнений Віктор Медведчук, вважаючи, що необхідно терміново змінити керівництво всіх економічних і фінансових міністерств і відомств і невідкладно сформувати уряд національного порятунку.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!