В Україні розробили новий законопроект про Кабмін

Це дозволить суспільству і парламенту стежити за діями уряду

Українські експерти розробили законопроект про Кабінет міністрів і центральні органи виконавчої влади (ЦОВВ), який в разі прийняття буде сприяти формуванню ефективного уряду за новими принципами. Про це передає "Укрінформ" із залу, де проходила експертна дискусія щодо посилення ефективності Кабміну.

Її учасники відзначили, що новий закон дозволить чітко визначити сфери діяльності і оптимальну кількість міністерств, зменшити кількість міністрів і їх заступників, визначити їх функції.

"Завдання реформи - зробити уряд політично відповідальним перед парламентською більшістю і Президентом, але організаційно і оперативно самостійним в реалізації своєї місії - працювати для людей, ініціативно вирішувати проблеми і відповідати на виклики, сприяти успішному розвитку країни і підвищення рівня життя її громадян", - сказав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Як зазначив керівник групи реформування держуправління Офісу реформ Кабміну Іван Хілобок, міжнародний досвід показує, що якісна, злагоджена і підзвітна робота всього уряду в постійній співпраці з парламентом набагато важливіше і ефективніше, ніж кількість міністерств і міністрів.

"Чинний державний механізм здатний реалізувати в кращому випадку 50% затверджених планів. При тому, що на урядових засіданнях в рік приймаються понад 4000 рішень, Кабмін є автором лише близько 30% прийнятих законодавчих рішень країни в порівнянні з європейською практикою в 70-90 % прийнятих законів, запропонованих через уряд. При цьому лише близько 33% бізнесу в Україні оцінюють законодавчі ініціативи як такі, що добре написані, не суперечливі і не змінюються занадто часто", - підкреслив керівник проекту Угіс Сікс.

Як зазначено в напрацьований законопроект, нові підходи до роботи Кабміну передбачають прозоре прийняття рішень, що дозволить "відкрити" засідання уряду і забезпечити відверту дискусію міністрів для швидкого і якісного прийняття рішень.

Крім того, проект закону зобов'язує членів уряду погоджувати і координувати не тільки свої дії, але і урядову комунікацію - постійно інформувати суспільство про свою діяльність і представляти в публічних виступах.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв про ініціативу Кабінету Міністрів збільшити кількість бюджетних місць для абітурієнтів.