Кравчук розповів, навіщо Росія поділила Україну і Грузію

Політик вважає, що Росія не вміє говорити з людьми на рівних

Перший президент України Леоніда Кравчука в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" дав свою оцінку ситуації, яка відбувалася в Грузії і зараз відбувається між Росією і Україною.

Відповідаючи на питання про те, навіщо Росія поділила Україну, Грузію він назвав кілька основних причин. Нагадаємо, у ніч з 7 на 8 серпня 2008 грузинські війська увійшли в південноосетинське місто Цхінвал. Почалася п'ятиденна війна за участю Грузії, Південної Осетії, Абхазії і Росії, яка проводила в регіоні "операцію з примусу до миру".

П'ятиденна війна мала значні геополітичні, економічні та інші наслідки. Росія офіційно визнала Південну Осетію і Абхазію в якості незалежних держав, після чого Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією і вийшла з СНД. З 5 березня 2009 року по даний час відносини між двома країнами підтримуються на рівні секцій інтересів, що діють при швейцарських посольствах в Москві і Тбілісі.

"Розділяй і володарюй!" – це принцип Росії ще з царських часів. Росія не вміє говорити з людьми на рівних. Для неї не існує міжнародних норм і принципів, ніколи не існувало. Росія хоче стати великою державою, на рівні США. Радянський Союз змагався з Штатами, тепер Росія хоче. Знаючи, що у неї не виходить, що зараз немає сили такий, от і хоче забрати побільше. Відновити кордони царської Росії, стати лідером і заявити про міжнародні наміри широкого масштабу – ось головне для Росії", -зазначив він.

Повне інтерв'ю з Леонідом Кравчуком читайте за посиланням.

Як повідомляло видання "Коментарі", Леонід Макарович Кравчук народився 10 січня 1934 року, у селі Великий Житин Рівненської області. Навчався у початковій школі рідного села, а семирічну школу закінчив у селі Городище.

У 1953 році отримав диплом з відзнакою у Рівненському кооперативному економіко-правовому технікумі за спеціальністю "Бухгалтерський облік". У 1953-1958 роках – вчився на економічному факультеті Київського державного університету ім. Тараса Шевченка, спеціальність "Політекономія", кваліфікація – економіст, викладач політекономії.

1970 року закінчив аспірантуру Академії суспільних наук при ЦК КПРС, захистив дисертацію на тему: "Сутність прибутку при соціалізмі та його роль в колгоспному виробництві". Кандидат економічних наук.

Леонід Кравчук - почесний доктор та професор Єльського університету, почесний доктор гуманітарних наук Філадельфійського університету Ла Саль (США) та почесний доктор та професор кількох українських вишів.

Трудовий шлях Кравчук розпочав у 1958 році з викладання політекономії у Чернівецькому фінансовому технікумі. З 1964-1965 роки був помічником секретаря Чернівецького обкому Компартії України. У 1971 році став інспектором ЦК Компартії України і з тих пір працював на різних посадах по партійній лінії. Найвища посада за радянських часів – Голова Верховної Ради УРСР з 1990 по 1991 роки.

24 серпня 1991 року під головуванням Леоніда Кравчука Верховна Рада України прийняла історичний документ – Акт про проголошення незалежності України.

На перших в історії України всенародних президентських виборах 1 грудня Леонід Кравчук став Президентом України обраним в першому турі, набравши 61,6% голосів.

26 червня 1994 року брав участь у президентських виборах. За результатами виборів Леоніда Кравчука підтримало 45% виборців, чого було недостатньо для перемоги.

Дружина – Антоніна Михайлівна Кравчук. Перший президент має сина Олександра, онуків – Марію, Андрія, а також дві правнучки.