"Міністру" терористів "ДНР" повідомили про підозру за брехню про геноцид

Також заочно повідомили про підозру "уповноваженому з прав людини"

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що так званому "міністру закордонних справ ДНР" Наталі Никоноровій заочно повідомлено про підозру, передає "РБК-Україна".

За словами прокурора, повідомлення про підозру заочно також були оголошені "уповноваженому з прав людини "ДНР" і голові та члену ОО "Справедливий захист". Всім трьом інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) КК України.

За версією слідства, зазначені особи фальсифікували свідчення жителів окупованих територій про нібито "геноцид Донбасу", які були подані в Міжнародний кримінальний суд.

Так, незаконні організації, зокрема "Спеціальна комісія з фіксації і збору доказів військових злочинів української влади на Донбасі" та ГО "Справедливий захист", які діють на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, нібито фіксують і розслідують факти так званого "геноциду" і "злочинів проти людяності", які нібито здійснює Україна на Донбасі.

Матіос зазначив, що ці комісії збирають заяви жителів ОРДЛО про те, що загибель їх родичів, отримання ними тілесних ушкоджень, каліцтв, знищення і пошкодження майна та житла відбулось в результаті навмисних дій ЗСУ за наказами українського керівництва. На підставі цих заяв складалися позови в Міжнародний кримінальний суд і Європейський суд з прав людини, у яких відповідачем виступала Україна.

"Тільки за період 2018-2019 років від імені жителів окупованих територій Донецької області підготовлено та направлено 1539 позовів до МКС і ЄСПЛ", - розповів Матіос.

У той же час, за словами прокурора, підписанти цих позовів під час допитів не підтвердили своє авторство і заявили, що не мають доказів причетності ЗСУ до обстрілу мирних жителів.

Підозрюваним загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв портал "Коментарі", 4 липня суд Чернівців заочно засудив до 10 років в'язниці директора так званого "департаменту державної інформаційної політики Міністерства інформації ДНР" Майю Пирогову.