Україна посилила моніторинг радіації після вибуху на полігоні в Росії

Забруднені повітряні маси могли досягти території України в ніч з 11 на 12 серпня

Радіометрична мережа гідрометеорологічної служби України переведена в режим підвищеної готовності після вибуху ракети під Северодвінськом в Російській Федерації. Про це повідомляє прес-служба Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

"За прогнозними даними радіоактивно забруднені повітряні маси гіпотетично могли досягти території України в ніч з 11 на 12 серпня і охоплювати територію її східних і південно-східних областей. У зв'язку з цим, радіометрична мережа гідрометеорологічної служби України переведена в режим підвищеної готовності з прискореним виконанням радіометричних вимірювань", - зазначено в повідомленні відомства.

До режиму прискорених вимірювань були залучені метеостанції Сумської, Харківської, Луганської, Донецької областей. Після проведення додаткового прогнозування 12 серпня, з урахуванням змін погодних умов, до режиму також залучили Одеську область.

"Результати вимірювань у період з 10 по 18 серпня свідчать про те, що радіаційний фон в Україні не зазнав жодних змін, а саме потужність експозиційної дози на всій території України знаходиться у звичних рамках, в повітряних пробах не виявлено додаткових радіонуклідів, які можуть свідчити про проходження над територією України радіоактивно забруднених мас", - додали в ДСНС.

Як повідомляло видання "Коментарі", 8 серпня в Росії на території зенітно-ракетної частини під Архангельськом стався вибух при випробуванні рідинної реактивної рухової установки, після цього виріб зайнявся. Датчики спрацювали в сусідньому Северодвінську - на підвищені показники відгукнулася автоматизована система контролю радіаційної обстановки.

"В результаті події отримали травми різного ступеня тяжкості шість представників Міноборони та підприємства-розробника. Два спеціаліста від отриманих поранень померли

20 серпня виконавчий секретар Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассина Зербо повідомив, що чотири станції моніторингу радіації припинили передачу даних після вибуху на військовому полігоні під Северодвінськом в Росії.

За його словами, з 13 серпня передачу даних припинили станції в Білібіно на Чукотці і Залєсові в Алтайському краї.

Станції моніторингу створені для дотримання Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Він поки не вступив в законну силу, проте Росія стверджує, що дотримується правил.

У теж час президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на запитання французької журналістки про нібито існуючу небезпеку радіоактивного зараження, запевнив, що ніякої загрози у зв'язку з інцидентом на військовому полігоні під Северодвінськом немає.