Головна Новини Політика внутрішня політика Володимир Орлов пояснив, чому не підпадає під дію закону про люстрацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Володимир Орлов пояснив, чому не підпадає під дію закону про люстрацію

На думку екс-керівника управління ГПУ Володимира Орлова, законом про люстрацію фактично була встановлена відповідальність за діяння зворотним числом, хоча закон зворотної сили не має

22 серпня 2019, 13:10 comments3648
Поділіться публікацією:
Володимир Орлов пояснив, чому не підпадає під дію закону про люстрацію

Закон про люстрацію суперечить Конституції України та порушує права людини, а його справжня мета – прибрати з держорганів професіоналів, щоб розставити на ключових постах зручних собі людей. Таку думку в інтерв'ю UA.News висловив Голова ГО "Jure et prudentia", екс-керівник управління ГПУ, в минулому – голова Сумської та Луганської митниць Володимир Орлов.

За його словами, закон про люстрацію написали безграмотні людьми, завдяки чому сьогодні багато чиновників попередньої влади виграють суди на свою користь.

"Власне, чому виник цей закон (про люстрацію, — ред.). Доводити провину кожного чиновника в якому-небудь правопорушення — це дуже довго і витратно. Плюс цим повинні системно займатися спеціальні органи. Тому "Шарікови і Швондеры" вирішили питання простіше — всі, хто працював з 2010 по 2014 рік повинні бути звільнені. До того ж, цим законом, по суті, встановили відповідальність за діяння зворотним числом. А закон зворотної сили не має", — сказав Орлов.

Екс-чиновник спростував інформацію про те, що після роботи в митних органів його призначали на посаду в ГПУ в 2014 році в обхід закону про люстрацію. Мовляв, у цих чутках некоректне саме формулювання.

"У законі звучить — під люстрацію потрапляють органи, які формували і реалізовували митну політику. Згідно з Положенням, Держмитслужба лише реалізовувала митну політику, а формував Мінфін. Це принциповий момент! Орган, який одночасно і формував, і реалізовував — це Міністерство доходів і зборів, в якому я жодного дня не працював. Тому цілий ряд митників під дію цього закону не потрапляли. Приклад — рішення судів усіх інстанцій по ряду прізвищ, які були на аналогічних посадах", — розповів екс-чиновник.

Володимир Орлов також нагадав, що в 2014 році ГПУ проводила жорстку перевірку і на той момент генпрокурор Віталій Ярема звільнив усіх, хто навіть формально підпадав під закон про люстрацію.

"По мені був запит на фіскальну службу, де вона також роз'яснила норму закону на мою користь, тому про мою люстрацію питання і не стояло. Цю тему почали роздувати у замовних статтях, після моєї активної діяльності саме в ГПУ. Коли ми почали розкривати корупційні схеми, їх фігуранти публікувати небилиці на сайтах – так званих "зливних бачках"", — розповідає Орлов.

В якості прикладу він навів історію з одеським бізнесменом Вадимом Альперіним, якого ГПУ запідозрила у схемі за заниження розміру судів його компанії при заході в морських портах.

"Ми в прокуратурі виявили, що за 52 заходи судна недоплата склала майже 300 000 доларів. І тут же з'явилася стаття на інтернет-сайтах про те, що нібито співробітники Одеської обласної прокуратури та Генпрокуратури вимагали від нього бізнесмена грошову винагороду в розмірі 300 000 доларів. Псевдо-ЗМІ, що належать Альперіну, цей бруд опублікували, і все це досі ходить по мережі. Якщо ж людину поливають тільки суто на "зливних бачках" або в соцмережах, значить він наступив на мозоль злочинцям", — додав екс-чиновник.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!