Головна Новини Політика внутрішня політика Справа Ситника про ВІП-відпочинок: як глава НАБУ намагається позбутися звинувачень
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа Ситника про ВІП-відпочинок: як глава НАБУ намагається позбутися звинувачень

Директор НАБУ Артем Ситник потрапив у корупційний скандал і намагається виправдатися, але прокуратура регулярно знаходить все більше приводів притягнути чиновника до відповідальності

23 серпня 2019, 20:41 comments3467
Поділіться публікацією:
Справа Ситника про ВІП-відпочинок: як глава НАБУ намагається позбутися звинувачень

Скандальна історія, пов'язана з відпочинком голови Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника набирає обертів. Нагадаємо, в липні Генпрокуратура відкрила провадження за фактом відпочинку Ситника в мисливському господарстві в Рівненській області, який нібито оплатили інші люди, в той час як директор НАБУ не вказав суму в декларації. Сьогодні адміністративні протоколи за елітним відпочинком знаходяться на розгляді в Сарненському районному суді Рівненської області. Тим часом Ситник зі свого боку нібито переступає рамки закону, щоб справу було закрито.

Зокрема, як стверджує прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, в службовому кабінеті заступника глави ГПУ Анжели Стрижевської виявили несанкціоновані прослуховуючі пристрої. У прокуратурі "знахідку" пов'язали з тим, що саме Стрижевська є керівником прокурора, який підтримує адміністративний протокол за Артему Ситнику. Як зазначили ЗМІ, прослушка була знайдена якраз перед черговим засіданням суду по даній справі.

Сарган також підкреслила, що для санкціонованого прослуховування кабінету одного з керівників ГПУ необхідно мати дозвіл або від заступника Генпрокурора, або від самого Генпрокурора. Але в ГПУ прослуховування Стрижевської не санкціонували.

Також зазначається, що Ситник всіляко намагається впливати на свідків, які заявляють про те, що бояться давати свідчення через тиск і залякування.

У свою чергу, директор НАБУ від справи відсторонюється і, більш того, спростовує сам факт нібито нечувано дорогого відпочинку в мисливських угіддях "Поліське-Сарни", якого, за його словами, не було. Однак один Ситника Микола Надейко стверджує протилежне, мовляв, за відпочинок платити довелося йому самому і мова в даному випадку йде про мінімум 500 тис. грн.

Так, згідно з оприлюдненим протоколом допиту Надейко, за період з 2017 по 2019 роки Ситник нібито відпочивав в угідді в Рівненській п'ять разів. За кожен такий відпочинок було нібито заплачено в середньому близько 100 000 гривень. У програму відпочинку, окрім полювання та риболовлі, а також проживання в готелі, входили грандіозні бенкети з найдорожчими стравами і алкоголем. Однак надати чеки з відпочинків тепер можливості немає.

Примітно, що Артем Ситник перед початком розгляду цієї справи в суді вимагає проводити засідання в закритому режимі. Однак суд не взяв до уваги клопотання і дозволив ЗМІ висвітлювати подію. У відповідь глава НАБУ звинуватив суддю в упередженості, заявивши, що той нібито фігурує у справі про затримання на хабарі прокурора.

Крім того, на засіданні суду 20 серпня він заявив, що повернув Миколі Надейко всі гроші і звинуватив того в обмові. Втім, жодних документів на підтвердження своєї версії він надати не зміг.

На сьогоднішній день прокуратура вивчає два епізоди елітного відпочинку топ-чиновника – у період з 28 грудня 2018 року по 2 січня 2019 року і з 6 по 8 березня 2019 року. Ймовірно, скоро до них додасться нове справу за фактом незаконного прослуховування. Поки ж Артем Ситник продовжує дивувати. Так,

Інша лінія захисту голови НАБУ – запевнення, що вартість відпочинку завищена і що насправді він обійшовся йому менш ніж у 10 тис. гривень. Але ці слова виглядають непереконливо, адже одне тільки проживання в комплексі "Поліське-Сарни" коштує від 8 тис. гривень в добу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!