Головна Новини Політика внутрішня політика "Реаліті-шоу чи ефективна робота": експерти дали оцінку першому дню роботи нової Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

"Реаліті-шоу чи ефективна робота": експерти дали оцінку першому дню роботи нової Ради

Політологи відзначають злагоджену роботу нової Верховної Ради, але застерігають, що новий парламент не повинен перетворитися на щось подібне радянській Верховній Раді, якій рішення "спускали зверху"

30 серпня 2019, 15:25 comments3745
Поділіться публікацією:
"Реаліті-шоу чи ефективна робота": експерти дали оцінку першому дню роботи нової Ради

Перший день роботи Верховної Ради IX скликання розтягнувся до ночі. Було прийнято багато кадрових рішень, а також попередньо був підтриманий проект змін до Конституції щодо обмеження недоторканності народних депутатів. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" своєю думкою щодо такого жвавого старту нового парламенту.

"Основні посили обнадіюють"

Голова Асоціації випускників королівського коледжу Лондона, засновник громадської організація "Верховенство права" Олексій Стародубов вважає, що парламент нового скликання показав у перший день (і ніч, враховуючи, що розійшлися лише сьогодні близько 02:00) дуже продуктивну і прагматичну роботу.

"Були оперативно сформовані парламентські комітети, обрані президія Верховної Ради, новий Кабмін, нові глава СБУ і Генпрокуратури. Також прийнятий знаковий законопроект про зняття депутатської недоторканності, — пояснює експерт. – Ми побачили чіткий посил з боку президента: якщо нардепи не будуть ефективно виконувати свої функції, через рік вони можуть втратити мандати. З моєї точки зору, закладений потужний політичний фундамент для результативної роботи вищого законодавчого органу".

Стародубов вважає однозначним позитивом, що монобольшість працює злагоджено. Головне, підкреслює експерт, щоб робота ця була на благо країни.

"Україна знаходиться в такому становищі, що для внутрішніх політичних сварок, які заважають приймати і втілювати в життя важливі рішення, вкрай необхідні реформи, вже просто немає часу, — впевнений Стародубов. — Поки основні посили обнадіюють. Коли така синергія між президентом, виконавчою і законодавчою владою, всі потрібні рішення будуть прийматися без зволікань".

Радують експерта й амбітні цілі, озвучені новим прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком. Зокрема, заявлене зростання ВВП в 5-7%, усунення бар'єрів на шляху інвестицій в Україну, боротьба з корупцією і робота над судовою реформою.

"Рада завжди була суб'єктом політики. Вчора це припинилося"

А от виконавчого директора в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександра Леонова стиль роботи нового парламенту не порадував.

"Добре, що анонсованого голосування за десятки (а то і сотні) законопроектів не відбулося. Погано, що щось подібне, схоже, попереду, — говорить експерт. – Погано й те, що всі закони, схоже, тепер будуть писатися не в парламенті, а в Офісі президента. Повіяло "совковим" дежавю, коли ЦК Компартії України "спускав" у Верховну Раду закони, які там одностайно схвалювали. Ось і в новому парламенті ми бачимо нехай не загальне, але – домінуюче схвалення всього, що спущено "зверху". А адже обговорення тих чи інших кандидатур, законів, украй важливо, якщо ми хочемо уникнути помилок".

На думку Леонова, вчора ми побачили, що система стримувань і противаг, яка працювала в Україні, впала.

"З початку набуття Україною незалежності парламент завжди був суб'єктом політики. Вчора це припинилося. І це є серйозною загрозою", — вважає експерт.

"Відповідальність ляже не тільки на Гончарука, скільки на Зеленського"

Політолог Андрій Золотарьов зазначає, що в парламенті ми вчора стали свідками реаліті-шоу, суть якого була – показати ефективну і продуктивну роботу, нову якість політики. Хоч і з певними порушеннями регламенту та депутатами в ролі статистів.

"При цьому, коли екс-спікер Парубій та інші представники "євросолідарності" називають нову ВР "божевільним принтером", я згадую, як аплодували соратники тому ж Парубію, що дозволяв парламенту приймати законопроекти з явним порушенням регламенту, — каже політолог. – Вчора відбулася зміна варти. І як би хто не ставився до Володимира Гройсмана, прем'єр пішов гідно, передавши не просто всі справи, але і країну з надіями на економічне зростання. У той самий час, нікуди не поділися проблеми, про які говорив той же Гройсман – могильним каменем української економіки є те, що більше половини бюджету йде на виплату зовнішнього боргу. І з цим новому прем'єру Гончаруку (який буде технічним, керованим з Офісу президента, як і майже весь уряд) доведеться щось робити. Приймаючи, в тому числі непопулярні рішення. Відповідальність за які буде покладатися не стільки на Гончарука, скільки на Зеленського".

За словами Золотарьова, вчора Зеленський і партія "Слуга народу" намагалися продемонструвати, що за 16 годин можна вирішити те, на що раніше йшли тижні і місяці (якщо мова про кадрові питання), а також до чого раніше просто не доходили руки у парламентарів (прийняття законопроекту про зняття з них недоторканності).

"Депутати монобольшості зараз говорять правильні слова, демонструють виконання своїх обіцянок. Очікування дуже високі, рейтинг оптимізму в українців вперше за 15 років піднявся на такий високий рівень. І якщо не буде дива, прориву, реальних зрушень – великі надії обернутися великим розчаруванням", — резюмує політолог.

Як повідомляло видання "Коментарі", Зеленський і "Слуга народу" зареєстрували в перший день роботи Ради понад 70 законопроектів.

Автор фото: Апостроф



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!