Головна Новини Політика внутрішня політика Оприлюднений текст законопроекту Зеленського про імпічмент
commentss НОВИНИ Всі новини

Оприлюднений текст законопроекту Зеленського про імпічмент

Зеленський вніс законопроект про імпічмент

30 серпня 2019, 19:53 comments2020
Поділіться публікацією:
Оприлюднений текст законопроекту Зеленського про імпічмент

На сайті Верховної Ради в п'ятницю, 30 серпня, опублікований текст законопроекту про імпічмент президенту. Ініціатором проекту закону №1012 є глава держави Володимир Зеленський.

"Метою та завданнями прийняття цього законопроекту є створення правових основ для забезпечення реалізації народними депутатами України як представниками українського народу парламентського контролю за дотриманням главою держави Конституції і законів України, відновлення системи стримувань і противаг шляхом забезпечення можливості практичної реалізації процедури імпічменту президента України", – говориться в пояснювальній записці.

Проект закону передбачає, що Верховна Рада може усунути президента від посади в порядку імпічменту лише в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Процедура імпічменту ініціюватися більшістю народних депутатів від конституційного складу.

Пропонується, що внесена на розгляд парламенту письмове подання про ініціювання імпічменту має містити правове обґрунтування необхідності утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка буде утворюватися у складі народних депутатів (з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп), спеціального прокурора і спеціальних слідчих.

Після ухвалення рішення про звинувачення президента Верховна Рада має звертатися до Конституційного суду для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення президента з поста в порядку імпічменту) і Верховний суд (для отримання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину).

Передбачається, що рішення про імпічмент президента вважатися прийнятим, якщо за нього проголосує не менш як три чверті народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

Як повідомляв сайт "Коментарі", Володимир Зеленський сьогодні вніс законопроект про процедуру відсторонення глави держави від посади (імпічмент).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!