У Росії придумали нову схему обміну полоненими

Процес обміну гальмується через те, що сторони не змогли домовитися про юридичні підстави звільнення

Оприлюднена нова схема, яка може бути використана при обміні полоненими між Україною і Росією. Про це повідомили джерела, близькі до переговорів.

За їх словами, розглядається варіант того, що засуджені згідно з цією схемою повернуться на батьківщину після президентських указів про їх помилування, полонених відправлять в Україну і в Росію з нотаріально завіреними копіями кримінальних справ, а за злочини засуджено заочно.

"Це пов'язано з тим, що влада України від самого початку визнавала кримінальне переслідування моряків незаконним, вимагаючи їх звільнення без всяких підстав і умов. Таким чином, отримавши копію, а не справжню справу, правоохоронним органам України не доведеться, як це передбачалося первинною схемою, припинити кримінальне переслідування своїх же громадян", - йдеться в повідомленні.

Також джерела розповіли, що процес обміну гальмується через те, що сторони не змогли домовитися про юридичні підстави звільнення та передачі один одному ув'язнених.

Обмін ув'язненими у форматі "35 до 35", дата якого поки узгоджується, має поширитися в тому числі на затриманих у листопаді 2018 року в Керченській протоці українських моряків, щодо яких порушено кримінальну справу за статтею "Незаконний перетин держкордону".

Серед росіян, які повинні повернутися на батьківщину, можуть опинитися Максим Одинцов та молодший сержант Олександр Баранов, а також Євген Мефедов, що обвинувачувався у справі про заворушення в Одесі 2 травня 2014 року.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше генеральний прокурор Руслан Рябошапка поширив інформацію про повернення в Україну військовополонених моряків, захоплених у Керченській протоці 25 листопада 2018 року, режисера Олега Сенцова, активістів Миколи Карпюка та Володимира Балуха, а також Павла Гриба, які були незаконно засуджені в Росії.

За деякими даними, політв'язні вже в Києві.