Головна Новини Політика внутрішня політика Експерти прокоментували ліквідацію Департаменту захисту економіки Нацполіції
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти прокоментували ліквідацію Департаменту захисту економіки Нацполіції

На думку експертів, ініціатива ця не така вже й нова, але в ній є позитивні моменти

3 вересня 2019, 14:55 comments2647
Поділіться публікацією:
Експерти прокоментували ліквідацію Департаменту захисту економіки Нацполіції

Кабмін ліквідував Департамент захисту економіки Національної поліції України, відоме як УБЕЗ (Управління по боротьбі з економічною злочинністю). "Поліцейські більше не повинні втручатися в діяльність бізнесу", — запевняв прем'єр Гончарук, анонсуючи створення окремого правоохоронного органу (більше аналітичного, ніж силового), який буде займатися економічними питаннями. Опитані виданням "Коментарі" експерти позитивно оцінили ініціативу нової влади.

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що ініціатива ця не така вже й нова.

"Не потрібно забувати, що люди, які приходять у владу, починають працювати не "з нуля". І ряд попередників нинішньої влади починав з подібних ініціатив. Говорили про шкідливість УБЕЗ, податкової міліції (поліції). "Але у підсумку, якщо щось і робилося, то це були напівзаходи", — говорить Дорошенко.

За його словами економичний підрозділ поліції не дарма самі ж правоохоронці продовжували називати УБЕЗ. Адже змінилася лише назва, але не суть. А суть – прикриття (в сенсі "кришування") схем МВС, які є в Україні. Це і схеми на митниці (в частці – Нацполиция, СБУ, прокуратура), і гральний бізнес (поділений між прокуратурою і МВС), і бізнес з продажу нелегального алкоголю і сигарет. Фактично, економічний підрозділ поліції захищав те, що повинно було закрити", — зазначив він.

Враховуючи, що напівзаходи не допомагають, в історії з "економістами від поліції" слід було ставити крапку, упевнений експерт.

"До того ж, для цього зараз з'явилися певні політичні причини. Якщо у тебе є серйозний конкурент (а в випадку з президентом Зеленським це міністр внутрішніх справ Аваков) – позбав його сили. Скасування Департаменту захисту економіки Нацполіції позбавить "верхівку" МВС солідної частки фінансових потоків. А перепідпорядкування президентом собі Нацгвардії – позбавить і воєнізованого крила. Таким чином, створюються умови для того, що незручний глава МВС сам пішов. Ще б не дійшли у влади руки до підрозділу з боротьбі з наркотиками, де теж все дуже непросто".

Голова УАПТС підкреслює, що радіти поки рано. Вже не раз бувало, що озвучені правильні речі не стають реальністю.

"Практично кожен новий президент починав щось робити як би "по-новому". "А потім виявлялося, що тільки обгортка нова, а цукерочки всередині – старі", — каже Дорошенко. — Будемо чекати на результат. Думаю, до кінця року стане зрозуміло: убитий економіко-поліцейський монстр чи ні. Маркером стане госбюдже-2020, де не повинно бути закладено коштів на упраздняемый департамент. Втім, тієї ж податкової поліції у нас теж як би не було, так само як засобів на неї в казні, але вона продовжувала жити, ніби маючи додаткові життя. Подивимося, наскільки реалізуються плани щодо скасування ДЗЭ. Важливо все зробити не стільки швидко, скільки грамотно. Думаю, величезна кількість юристів в команді нової влади знає, як це можна зробити. Важливо лише наявність політичної волі".

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що ліквідація УБЕЗ цілком логічна, якщо заявлені новим урядом обіцянки запустити Службу фінансових розслідувань здійсняться.

"По-перше, цей Департамент нам дістався, так сказати, в спадщину від радянської міліції, — пояснює вона. — А по-друге, він по суті мало був ефективний для дохідності бюджету. Не секрет, що його головні функції — використання для боротьби з бізнес-конкурентами і заробляти вимаганням у підприємців. Потрібно, щоб Нацполіція займалася захистом правопорядку, а не властиві їй підрозділу справді слід скасовувати: і економія держкоштів, і ослаблення тиску на бізнес".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!