Головна Новини Політика внутрішня політика Перевірка на конституційність: експерти оцінили ініціативу Зеленського скоротити кількість депутатів
commentss НОВИНИ Всі новини

Перевірка на конституційність: експерти оцінили ініціативу Зеленського скоротити кількість депутатів

Президентську ініціативу про зменшення кількості депутатів прокоментували політологи

4 вересня 2019, 13:57 comments2183
Поділіться публікацією:
Перевірка на конституційність: експерти оцінили ініціативу Зеленського скоротити кількість депутатів

Верховна Рада звернулася 3 вересня в Конституційний Суд України (КСУ) з проханням оцінити відповідність Основному закону п'яти президентських ініціатив Володимира Зеленського, включаючи зменшення кількості депутатів з 450 до 300. На думку опитаних виданням "Коментарі" експертів, КСУ може підтримати ці пропозиції, хоч до них і є питання.

"Більше позитиву, ніж негативу"

Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко заявив, що досить спокійно ставиться до законопроекту, яким пропонується зменшити кількість нардепів на 150 чоловік.

"При переході на пропорційну систему виборів цієї кількості народних депутатів буде достатньо, щоб організувати належну роботу парламенту — з урахуванням того, що одним з ініціаторів законопроектів буде Кабмін (як це і передбачається при такому форматі роботи Ради), — говорить Дяденко. — Тут більше позитиву, ніж негативу".

На думку експерта, робота ВР буде при 300 нардепів більш ефективна, до того ж, зменшаться витрати на діяльність парламенту.

"Якщо ж витрати залишаться на тому ж рівні, що і зараз, частину коштів потрібно спрямувати на підвищення зарплат парламентаріїв, що знизить корупційні ризики, — вважає Дяденко. — Також можна збільшити фінансування допоміжних служб ВР".

"Мене, правда, трохи насторожує, що профільний комітет розглянув ці законопроекти в міжсесійний період. Однак, КСУ може не врахувати цей момент, посилаючись на те, що це — внутрішньопарламентські процедури. Передумов для того, щоб скорочення кількості нардепів було визнано не відповідним Основному Закону, я не бачу", — додав політолог.

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш зазначає, що Конституційний суд після низки його минулих рішень не викликає особливої довіри.

Шлях до авторитаризму

"Деякі минулі рішення КСУ були не дуже конституційними. Так що очікувати можна всього, — каже він. – Мені особисто з точки зору логіки не зрозуміло, навіщо зменшувати кількість депутатів. Я не почув виразного пояснення. Логіка, що вони дармоїди? Тоді чому ми хочемо залишити 300, а не 30? Нехай буде інший зал засідань, економія – колосальна... Турбує масове прийняття законопроектів як з порушеннями регламенту (є ряд прописаних процедур, які не дотримуються), так і "не дивлячись". Більшість фракції "Слуга народу", масово кажучи "за", навіть не знають, за що голосують. Вони приймають серйозні рішення, не розуміючи відповідальності".

На думку Богуша країна все більш явно рухається до авторитарної президентської республіки, де всі рішення приймає глава держави, не дивлячись на такі "формальності", як дотримання регламенту, перебір повноважень і т. д.

"Незрозуміла поспіх з ухваленням законів. Куди мчимо? Таке враження, що задана суто більшовицька тема: дощенту зруйнувати, а там подумати, що робити далі. А що далі? Відбирати власність у олігархів? Взяти всі мобільні телефони на облік? І буде у нас такий собі український варіант Росії, Китаю чи Білорусі. Але явно не європейська демократична країна, — прогнозує експерт. – Тому що на Заході в основі стоять ідеологія, стратегія, пріоритетні напрямки. А коли у нас без усього цього, в поспіху, приймають купу важливих рішень, навряд чи це призведе до чогось хорошого".

Популізм і піар

Політолог, керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що президентські ініціативи щодо скорочення кількості депутатів з 450 до 300 йдуть в розрізі побажань населення. І мають здебільшого пиарную складову.

"В останні роки правління Порошенко народ втомився від "реформ", які насправді не відбувалися. І гасла типу зменшити кількість депутатів озвучувалися на багатьох майданчиках, — каже Вострих. – Так що президент Зеленський і партія "Слуга народу" тут діють в розрізі популістського бачення ситуації, роблячи по ходу собі гарний піар. Якщо КСУ поверне законопроект, вважаючи його неконституційним, представники нової влади завжди зможуть сказати: бачите, ми хотіли, але (не з своєї вини) не вийшло... Якщо ж КСУ підтримає даний законопроект, і він буде остаточно проголосований, керованість ВР (а вона підвищується в світлі останніх законопроектів) стане ще більше".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!