Головна Новини Політика внутрішня політика Обмін пройшов за тією ж формулою, що Медведчук розробив для звільнення Савченко, - Фомін
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмін пройшов за тією ж формулою, що Медведчук розробив для звільнення Савченко, - Фомін

Фомін звертає увагу, що «Карпюк і Клих опинилися серед звільнених після переговорів Медведчука з Путіним у Владивостоці»

9 вересня 2019, 20:00 comments1831
Поділіться публікацією:
Обмін пройшов за тією ж формулою, що Медведчук розробив для звільнення Савченко, - Фомін

Обмін укладених відбувся, ще кілька днів тому були серйозні сумніви, тому що від України на роль парламентера "в калашний ряд" з усіх сил намагався влізти олігарх Коломойський, з яким в РФ ніхто не хоче домовлятися, пише на сайті "Кореспондент" політичний оглядач Олександр Фомін.

Фомін відзначає, що для кожного звільнення та обміну укладеними між Україною та Росією потрібні політична і юридична формула.

"Політична формула – це "35 на 35" плюс політична воля перших осіб України та РФ, які дали згоду на такий обмін. Тому що очевидно, що без згоди Володимира Путіна і Володимира Зеленського такого обміну просто б не було. Відповідно, виникає питання, хто переконав глав двох країн дати згоду на такий крок. Наприклад, щодо Путіна зрозуміло, що це був Віктор Медведчук, який традиційно займається обміном укладеними між Україною і РФ, і обміном полоненими між Україною і невизнаними республіками Донбасу", — пояснює журналіст.

Фомін звертає увагу, що "Карпюк і Клых опинилися серед звільнених після переговорів Медведчука з Путіним у Владивостоці". Журналіст нагадує, як ще 5 вересня влада РФ звільняти Карпюка і Клыха не хотіли і прямо говорили, що в щодо них є "особлива думка".

Фомін пише, що "у всіх людей зі списку на обмін різний юридичний статус. Скажімо, Олег Сенцов засуджений російським судом на 20 років і відбував покарання в колонії. А 22 українських моряка і 2 співробітника СБУ перебували в статусі підсудних, тому що суд ще не виніс за ним вирок".

Перш ніж проводити обмін, пояснює журналіст, потрібно зняти всі юридичні претензії щодо зі списку. Є тільки один правовий механізм – коли президент підписує указ про помилування.

"Тобто, нинішній обмін "35 на 35" відбувся за тією ж юридичною формулою, яку Віктор Медведчук в 2017 році застосував для звільнення Надії Савченко. Звідси ми і виходимо на відповідь, хто є автором формули для нового обміну", — приходить до висновку журналіст.

У той же час, стверджує Фомін, очевидно, що певні сили в оточенні Зеленського працювали проти того, щоб такий обмін відбувся. Журналіст наводить цитату з Telegram-каналу Олексія Чеснакова, який стверджує, що такою фігурою є олігарх Ігор Коломойський.

Фомін пояснює, що справжня причина репресій проти української опозиції – це прагнення Коломойського витіснити з процесу головного переговірника між Україною і Росією.

"Ось чому українські влади розгорнули справжні репресії проти опозиції. Національний рада по телебаченню і радіомовленню рекомендував через суд відібрати ліцензію у NewsOne, а також постановив провести позапланову перевірку каналу ZIK. І тепер зрозуміло, хто є натхненником подібних рішень в стилі чи то пізнього Порошенко, то рейдерів-бандитів родом з 90-х. Але, як мовиться, "не так сталося, як гадалося...", — іронічно резюмував політичний оглядач Олександр Фомін.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!