Головна Новини Політика внутрішня політика "Шантаж і залякування": експерти дали оцінку діям новоспеченого генпрокурора Рябошапка
commentss НОВИНИ Всі новини

"Шантаж і залякування": експерти дали оцінку діям новоспеченого генпрокурора Рябошапка

Генпрокурор готовий просити у парламенту арешту Порошенка та інших "топових" чиновників

10 вересня 2019, 17:39 comments2986
Поділіться публікацією:
"Шантаж і залякування": експерти дали оцінку діям новоспеченого генпрокурора Рябошапка

Незабаром в Україні почнуть "садити" топ-чиновників. Про це днями після засідання комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності заявив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

"Вишукані посадки" почнуться вже незабаром. Ми з колегами з правоохоронних органів вже відпрацьовуємо кілька важливих кейсів. Я думаю, незабаром ці кейси будуть передані в суд або, принаймні, будуть серйозні процесуальні зрушення. Мається на увазі пред'явлення підозри, або вчинення окремих процесуальних дій — обшуки, накладення арешту. Але не можу говорити, в яких справах ", — сказав він.

Генпрокурор зазначив, що "не має значення, представником якої депутатської фракції є особа, яка можливо, вчинила кримінальний злочин".

Видання "Коментарі" поцікавилося у експертів, як слід сприймати заяву Рябошапки. Ті сходяться на думці, що нова влада намагається залякати попередників можливими "посадками". При цьому ТОП-персон, включаючи п'ятого президента Петра Порошенка, "садити", швидше за все, не будуть.

Новому уряду Порошенко потрібен "збитим, але не знищеним"

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов упевнений, що екс-президента Порошенко нова влада чіпати не буде.

"Він їм потрібен саме таким, як зараз. Збитим, але не знищеним, — вважає експерт. – Навіщо, прибираючи його зі сцени, звільняти місце для реальних героїв, які створять нову патріотичну опозицію? Краще тримати на гачку Порошенко як дискредитованого лідера патріотичної опозиції. І в разі його активізації – "мочити" його Свинарчуками-Гладковськими, "мародерством", корупцією в "Укроборонпромі". Дуже зручно мати в опозиції з одного боку Порошенка – корумпованого "патріота", а з іншого – Медведчука, періодично звинувачуючи його в кумівстві з Кремлем. Так що Порошенко лякати будуть, будуть ганяти, морально і політично знищувати будуть. Але до кримінального переслідування не дійде".

"Посадки" ж чиновників рангом поменше можливі, відзначає Карасьов. І акцентує увагу на важливому моменті.

"Посадки не повинні бути самоціллю. Намагаючись задовольнити запит на них, влада йде від побудови справедливого правосуддя – в догоду шоу з показовими судовими процесами", — резюмує експерт.

"У Рябошапки на минулу владу є "папка", яку той у будь-який момент може перетворити у кримінальну справу"

Більше шантажем і залякуванням політичних опонентів, ніж реально можливими гучними справами вважає заяви нового генпрокурора експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Валентин Гайдай.

"Наприклад, Рябошапко заявляє, що є питання щодо злочинів на Майдані. А багато громадян за останні роки зрозуміли, що там було все, швидше за все, не зовсім так, як уявлялося спочатку. Яку роль у дивній історії зі снайперами грали лідери Майдану – Турчинов і Парубій? З ким домовлявся колишній тоді в другій "лізі лідерів" Порошенко? Не будемо забувати і про гучні корупційні скандали, коли ці люди вже стали владою. Своїми меседжами Рябошапко дає зрозуміти, що на минулу владу є певна папка, яку в будь-який момент можна перетворити в кримінальну справу, — каже Гайдай. — Так що думаю, ми бачимо елементи шантажу. Будете себе добре вести, ми про цю папочку як би забудемо. Буде погано — почнемо відкривати справи".

При цьому, відзначає експерт УІАМП, для топових персон – колишніх перших осіб держави – небезпека навряд чи реальна. Їм просто передають посил, щоб були більш поступливими і менш напористими.

"А ось більш дрібна "риба" може потрапити в "капкан" прокуратури, — продовжує Гайдай. — На дворі вже осінь, президенту Зеленському треба відпрацьовувати свій імідж принципового лідера. Обіцяв я вам посадки? Скоро будуть! Так що якісь справи точно будуть відкриватися. Інша справа, що довести їх до логічного завершення в Україні, як правило, не виходить".

"Пріоритет Рябошапки – гучні і резонансні справи"

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає заяву про готовність Рябошапки притягнути до відповідальності топ-чиновників цілком реалістичною.

"Відповідно, можна очікувати, що Рябошапка буде користуватися підтримкою більшості "Слуги народу" в парламенті, щоб зняти недоторканність з народних депутатів, — зазначає Степаненко — Тим не менш, для демонстрації ефективної боротьби з топ-корупцією генпрокурору вигідніше довести до кінця кримінальні справи проти екс-народних депутатів, які вже під прицілом НАБУ і САП. Зокрема, мова може йти про найближче оточення Петра Порошенка, яке залишилося за межами Верховної Ради. Сам Рябошапка зазначав, що для нього пріоритетом є гучні справи, які викликали значний суспільний резонанс. Такими справами можна назвати розслідування фактів корупції в "Укроборонпромі", як за участю Гладковских, так і окремих схем на підприємстві. Також можна згадати про розслідування корупційної складової у формулі "Роттердам +", бенефіціарами якої називають оточення Петра Порошенка та Рената Ахметова, або схем "Центренерго", які пов'язують з Ігорем Кононенко".

Що стосується можливого внесення подання про зняття недоторканності з Порошенка, то така можливість існує, проте, здається менш реалістичною, ніж переслідування найближчого оточення екс-президента, вважає експерт.

"У першу чергу, справи, в яких фігурує Порошенко, не закінчені, ними все ще займається ДБР. Можна припустити, що це займе якийсь час. Слідчі процедури, швидше за все, затягнуться до наступного року, в якому у народних депутатів не буде недоторканності. Це дозволить уникнути самого голосування в парламенті і, відповідно, звинувачень в "пособництві" більшості переслідуванням своїх політичних опонентів, — розмірковує Степаненко. — Перспектива судового вироку Порошенку є потенційно небезпечною темою, так як може викликати протести з боку суспільства і негативну реакцію з боку міжнародних партнерів України. Тому в відношенні екс-президента може бути обрана тактика "виснаження" його постійними допитами і підтриманням публічної риторики про можливі корупційні злочини Петра Олексійовича".

У цілому, вважає політолог, діяльність нової влади в напрямку антикорупційних розслідувань буде досить активною.

"Це буде позитивно підігравати "жадобі крові" топ-корупціонерів з боку українського суспільства, а також дозволить говорити на міжнародній арені про фактично перші реальні результати у боротьбі з корупцією, — аргументує Степаненко. — Для цього у нової влади є все необхідне: контроль за правоохоронними органами, антикорупційна інфраструктура, а також масив справ, які чекають свого логічного завершення. Крім того, образ "внутрішнього ворога-корупціонера" буде грати роль фактора, яким можна буде пояснювати можливі невдачі в проведенні реформ. Не виключені також і показові страти "своїх". Наприклад, деяких депутатів від "Слуги народу". Це буде позитивно сприйнято в суспільстві, а також дасть можливість застосувати на практиці принцип "бий своїх, щоб чужі боялися" з подальшим позитивним ефектом на дисципліну більше 250-ти депутатів пропрезидентської фракції в парламенті".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!