Рада прийняла законопроект, який в рази прискорить доставку ліків до пацієнтів, - Валерій Дубіль

Нардеп Валерій Дубіль спростував інформацію про те, що закон про публічні закупівлі скасує міжнародні закупівлі ліків

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін в закон про публічні закупівлі, який дозволить скоротити терміни доставки ліків, закуплених державою, до пацієнтів в рази. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів перший заступник голови парламентського комітету з питань здоров'я нації, народний депутат від фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

Нардеп підкреслив, що на сьогоднішній день закуплені державою ліки доходять до пацієнтів через 20 місяців і навіть більше, прийнятий законопроект знизить термін очікування до 3-6 місяців.

Дубіль також спростував поширювану у ЗМІ інформацію про те, що законопроект нібито скасовує міжнародні закупівлі ліків, що залишить тяжкохворих пацієнтів без допомоги.

"Законопроект узаконює роботу міжнародних організацій (а не скасовує її), і тепер вони будуть зобов'язані працювати згідно з ним, а не за незрозумілою процедурою", - наголосив нардеп пояснив, що міжнародні закупівлі закінчаться незалежно від прийнятого вчора документа.

Валерій Дубіль нагадав, що міжнародні закупівлі були запроваджені законом в 2015 році. Цей самий закон ввів спеціальний режим закупівлі ліків до 1 квітня 2019 року.

"Потім, у порушення регламенту, законом про бюджет на 2019 рік, термін дії закону продовжено ще на рік - до 01.04.2020. І його дія закінчиться автоматично, а не з прийнятим за основу закону про державні закупівлі", - пояснює парламентарій.

Нардеп також зазначив, що Рахункова палата і Госаудиторська служба не раз констатували у своїх звітах той факт, що за час дії міжнародних закупівель мільйони державних гривень використовувалися неефективно.

За словами Дубіля, якщо Рада все ж таки вирішить продовжити міжнародні закупівлі, необхідно прийняти новий законопроект, при цьому поширити на нього дію закону про державні закупівлі.

"Щоб вони стали дійсно прозорими і відкритими, а ліки поставлялися за 3-6 місяців, а не 20, як це було за попередньої влади. Саме це і вирішує прийнятий за основу законопроект №1076", - написав парламентарій.