Головна Новини Політика внутрішня політика Експерти оцінили перший провалений «слугами» закон: гра на публіку чи партійна дискусія
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти оцінили перший провалений «слугами» закон: гра на публіку чи партійна дискусія

Депутатам не вистачило для скасування радянських законів 12 голосів

13 вересня 2019, 16:32 comments2095
Поділіться публікацією:
Експерти оцінили перший провалений «слугами» закон: гра на публіку чи партійна дискусія

Народні депутати провалили голосування за законопроект №1075. Цей законопроект передбачає скасування дії актів СРСР та УРСР на території України крім певного їх переліку, альтернативу якому Кабмін має підготувати протягом року.

Документ підтримали 214 народних депутатів, 210 з яких представляють "Слугу народу". Двоє "слуг" були проти і 8 утрималися. Були відсутні на засіданні 13 нардепів від "СН".

Експерти пояснили виданню "Коментарі", чи є це ознакою розколу всередині президентської фракції або провал мав інші цілі.

Так, головний експерт групи РПР-Муніципальний розвиток коаліції громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" Олександр Пліва назвав цей законопроект "прощанням з радянським минулим".

"Є два чинники, чому даному законопроекту не вистачило голосів навіть у першому читанні. Частина парламентаріїв не зрозуміла, що втратять дію не всі документи радянської епохи. Висловлювалися обґрунтовані побоювання, що скасування низки нормативно-правових актів має ризики. Частина ж зрозуміла, в чому суть, але не вірить у здатність нового уряду протягом року провести відповідні зміни в законодавстві", — пояснив експерт.

Пліва зазначив, що ті, хто представляв законопроект, не змогли донести до народних депутатів всі нюанси. Він додав, що у Верховній Раді попереднього скликання документ також не отримав голосів, припустивши, що "частина українського суспільства боїться попрощатися з радянським минулим".

Аналітик, експерт "Українського інституту майбутнього" Ігор Тишкевич назвав результати голосування свідченням того, що у "Слузі народу" йде процес партійного будівництва.

"Жодна нормальна партія не є монолітною організацією. Є внутрішньопартійна дискусія. Перед першою сесією представники "Слуги народу" погоджували з президентом Володимиром Зеленським пріоритетні напрями і пріоритетні закони. І ці документи приймалися досить швидко. Законопроект №1075, схоже, не озвучувався раніше і випадав із узгодженого переліку пріоритетів", — констатував Тишкевич.

Політолог, експерт аналітичної групи "Левіафан" Валентин Гладких вважає те, що сталося "продовженням створення медійної картинки".

"Подібним голосуванням нам намагаються показати, що фракція "Слуга народу" — це не просто стадо, яке голосує за вказівкою, а сукупність самостійних суб'єктів політичної діяльності, що мають свою думку. Це вони і показали на прикладі ухвалення закону, який, насправді, не мав для них особливого значення", — сказав аналітик, допустивши, що провальне голосування було узгоджено заздалегідь.

За словами Гладких, "Слуга народу" намагається вичавити з даної ситуації максимум користі.

"Це ще і демонстрація свого нібито великого новаторства (дивіться, ми намагаємося скасувати недіючі норми, чого не змогли попередники), і вибивання у опонентів аргументів про "реванш" (дивіться, ми продовжуємо десовєтизацію України)", — сказав експерт.

Зазначимо, фракція "Слуга народу" має намір до кінця цього року прийняти до 500 законопроектів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!