Головна Новини Політика внутрішня політика Заяву Пушиліна про входження "ЛДНР" до складу РФ прокоментували українські експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Заяву Пушиліна про входження "ЛДНР" до складу РФ прокоментували українські експерти

Про те, що несе за собою заява Пушиліна для громадськості розповіли політологи

13 вересня 2019, 16:36 comments3002
Поділіться публікацією:
Заяву Пушиліна про входження "ЛДНР" до складу РФ прокоментували українські експерти

Ватажок угруповання "ДНР" Денис Пушилін заявив, що вважає "ідеальним варіантом" входження окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО – тимчасово непідконтрольна українській владі частина Донбасу) до складу Росії на правах федеративного (федерального) округу. При цьому в самій РФ такі пориви вже відкинули. Експерти пояснили виданню "Коментарі", навіщо розігрується подібної спектакль.

У МЗС РФ заявили, що "не будуть оцінювати заяву" Пушилина. А член комітету Держдуми у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін згадав про Мінські угоди: "На офіційному рівні Москва виходить з того, що при дотриманні певного статусу республік Донбасу, амністії, збереження збройних формувань (міліції), наявність прямих контактів і зв'язків з Росією для "ДНР" і "ЛНР" — вони залишаються частиною України. Така ситуація".

"Говорити про повернення до складу України — це визнання власної поразки"

Аналітик Донецького інституту інформації Віталій Сизов впевнений, що ми маємо справу зі звичайною риторикою "ДНР" і "ЛНР" останніх років, так само як з риторикою представників РФ, які заявляють про свою непричетність до бойових дій на Донбасі.

"У першу чергу, такі заяви розраховані на внутрішнє користування, — вважає Сизов. — Говорити про повернення до складу України — це визнання власної поразки. Серед жителів непідконтрольного Донбасу дуже мало людей налаштованих на існування в якості невизнаної території без перспектив. Тому необхідні постійні ритуальні заяви про інтеграцію в визнане простір — в даному випадку російську".

Таким чином, підкреслює експерт, людям малюють картину світлого майбутнього і завершення страждань.

"Пушилин може бути і сам хотів би такого сценарію, щоб підвищити свою сумнівну легітимність" за моделлю Криму. В даному випадку він говорить те, що від нього хоче почути частина "його" людей, — продовжує Сизов. – Говорити про інтеграцію під українську владу він не може. Хоча для багатьох і такий варіант був би прийнятний. З іншого боку, природно, що його заяви чітко узгоджені з зовнішньою політикою РФ,  якій на Донбасі нібито немає. Але поки рано говорити про якихось різких зрушення в одну чи іншу сторону".

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса упевнений, що такого роду заяви з боку представників донбаських осередків так само як і їх фактичне спростування з боку російських офіційних осіб "мають за ціль" Захід.

"РФ бажає повернути захоплений Донбас в Україну, але на своїх умовах"

"Російські влади показують Заходу, які вони гарні, вони не сприймають ідею відчуження ОРДЛО від України, — говорить експерт. – Всім своїм виглядом вони дають зрозуміти: не буде ніякого відділення, не буде входження частини Донбасу до складу РФ, ми самі цього не допустимо. Ось такі сигнали Заходу. А всякого роду заяви – це де  місцевих. Давно зрозуміло, що РФ хоче повернути захоплений Донбас в Україну, але на своїх умовах".

Глава Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш вважає, що ми стали свідками вистави, зрежисованого помічником президента РФ Владиславом Сурковим, якого називають куратором "Л-ДНР".

"Я думаю, це спектакль зрежисований Сурковим – безпосереднім начальником Пушилина, — говорить глава ЦИСПД. — Сурков – прихильник безкомпромісної політики Москви по Донбасу і йому неприємно бачити, що його опоненти, уособленням яких можна назвати Козака, все більш результативно переконують Путіна піти з регіону, тому що він занадто дорого обходиться Росії економічно. Такими заявами намагаються впливати на громадську думку Росії: ось, мовляв, наші люди, хочуть бути з нами, а ми віддаємо їх Києву".

Сергій Гармаш упевнений, що заява Пушилина — елемент великої внутрішньокремлівської ігри, спрямований на російський інформаційний ринок.

"Ніякого глобального політичного ваги, геополітичної гри Москви в цьому немає. Тому МЗС РФ і не став нічого коментувати", — резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!