Головна Новини Політика внутрішня політика В «Опорі» дали оцінку розгону ЦВК і аргументів Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

В «Опорі» дали оцінку розгону ЦВК і аргументів Зеленського

«Опора» висунула вимоги президенту і депутатам

13 вересня 2019, 18:48 comments1591
Поділіться публікацією:
В «Опорі» дали оцінку розгону ЦВК і аргументів Зеленського

Громадянська мережа "Опора" назвала розпуск Центральної виборчої комісії політичним рішенням.

"Верховна Рада України реалізувала політичну домовленість щодо дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК... Претензії до діяльності ЦВК, зазначені у поданні глави держави, не містять безпосередніх доказів порушення попереднім складом ЦВК виборчих прав громадян, як це трактує законодавство України", — підкреслюється в заяві.

В "Опорі" зазначають, що ст. 31-1 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" передбачає можливість дострокового припинення повноважень всього складу ЦВК.

"В умовах законодавчої можливості дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК, гарантії політичної незалежності Комісії та стабільності її роботи поставлені під сумнів.  Політичні мотиви використання недоліків законодавства про ЦВК є очевидними зараз і неодноразово проявлялись під час попередніх ротацій складу Комісії", — заявили представники громадянської мережі.

Активісти також звернули увагу, що "практика політично вмотивованої ротації членів ЦВК порушує міжнародні стандарти у сфері адміністрування виборів та суперечить положенням національного законодавства щодо семирічного терміну повноважень членів Комісії".

У зв'язку з цим "Опора" вимагає від президента України, парламенту, депутатських фракцій і груп:

- забезпечити прозорий та інклюзивний процес подання президенту та обліку в поданні пропозицій кандидатів від депутатських фракцій і груп.

- гарантувати врахування пропозицій всіх без винятку депутатських фракцій і груп у новому складі ЦВК на основі абсолютної чи пропорційної рівності.

- публічно взяти на себе зобов'язання щодо вдосконалення законодавства про Центральну виборчу комісію, у тому числі в частині призначення та припинення повноважень.

Зокрема, представники мережі наполягають на необхідності скасування можливості дострокового припинення повноважень всього складу ЦВК.

 разі подальшої бездіяльності парламенту та президента щодо удосконалення законодавства про ЦВК, країну  із великою ймовірністю чекатимуть нові політичні відставки її членів", — сказано в заяві.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 13 вересня Верховна Рада прийняла проект постанови №2127 про достроковий розпуск Центральної виборчої комісії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!