Головна Новини Політика внутрішня політика Декомунізація vs «смачний пломбір»: експерти оцінили діяльність В'ятровича
commentss НОВИНИ Всі новини

Декомунізація vs «смачний пломбір»: експерти оцінили діяльність В'ятровича

В'ятрович очолив Інститут національної пам'яті 25 березня 2014 року

19 вересня 2019, 18:50 comments2546
Поділіться публікацією:
Декомунізація vs «смачний пломбір»: експерти оцінили діяльність В'ятровича

У середу, 18 вересня, Кабінет міністрів погодив звільнення Володимира В'ятровича з посади голови Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

Експерти, опитані виданням "Коментарі", неоднозначно оцінили його роботу.

Так, політолог Кирило Сазонов вважає, що внесок Володимира В'ятровича у встановлення реальної української державності важко переоцінити.

"В першу чергу тому що головна війна йде за уми й серця громадян. І якщо українці не знають своєї історії, а дивляться на пам'ятники Леніну і згадують "найсмачніший пломбір" — совок в наших головах не помре. Якщо довго вдивлятися в безодню, то безодня починає вдивлятися в тебе", — констатував експерт.

За словами політолога, Україна не повинна зупиняти процес декомунізації, оскільки від цього залежить майбутнє країни. Інакше через 20 років російської пропаганди Україну "можна буде окуповувати без особливого опору, під розповіді про один народ і спільну історію".

Політичний експерт Дмитро Фучило також позитивно оцінив діяльність В'ятровича, при якому Україна, за словами експерта, почала процес справжньої декомунізації.

"Нагадаю, що 9 травня 2015 року був прийнятий пакет декомунізаційних законів, відкриті майже всі архіви КДБ, створено Музей Революції Гідності. Також почалося спорудження Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, учасники визвольного руху були визнані борцями за незалежність, почалася нова хвиля реабілітації репресованих. І, звичайно, розпочато процес спростування ключових міфів щодо української історії", — перерахував експерт досягнення В'ятровича.

У той же час, діяльність В'ятровича викликала багато критики. За словами Фучило, є думка, що В'ятрович був звільнений заради поліпшення відносин з Польщею.

Політичний експерт Тарас Загородній не так позитивно висловлюється про успіхи ексголови УІНП. Він зазначив, що головною проблемою В'ятровича була його відмова від переосмислення радянського минулого України і бажання просто викреслити цей період.

"В його уяві не існувало ні радянських солдатів, які звільнили Україну від фашистів, ні всього того, що відбувалося з Україною під час її входження до складу СРСР. А це зачіпало досить велику частину населення, для яких життя їхніх предків, як і їх самих виявилося немов викреслене. Особливо це стосувалося південного сходу. Спроба нав'язати всій країні виключно західно-український дискурс – це глобальна помилка всієї минулої влади",- констатував Загородній.

Нагадаємо, раніше Володимир В'ятрович закликав президента Володимира Зеленського готуватися до війни з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!