Підвищення зарплат для педагогів не передбачається

Для підвищення зарплат необхідно додаткових 45 млрд грн

Міністр освіти і науки Ганна Новосад повідомила про те, що у проекті державного бюджету на наступний рік не закладено підвищення зарплат педагогам.

"Ми зараз з Мінфіном, прем'єром думаємо, як знайти ці кошти і де. Є різні оцінки, яка це сума. Мінфін давав зведену інформацію з регіонів, це додаткових майже 45 мільярдів гривень", - розповіла чиновник.

Чиновниця зазначила, що для нашої економіки — це "величезні кошти, які треба десь витягнути, у когось їх забрати" і віддати педагогам.

"Я як міністр освіти була б дуже рада так зробити, але інші міністри, мабуть, не дуже зрозуміють",- сказала вона.

Також вона розповіла, що зараз йде щільна робота з Мінфіном, прем'єром, щоб підвищити зарплати освітянам, але найближчим часом буде трошки інший інструмент, як це зробити", - заявила міністр.

За її словами, рішення буде до другого читання бюджету.

Як повідомляло видання "Коментарі", в Україні мінімальна зарплата педагога в доларовому еквіваленті за 7 років зменшилася на 31 долар.

У 2012 році для вчителя-спеціаліста найнижчий тарифний розряд був 9-ий. Він був рівний 1 337 грн, що становить 168 доларів (курс 1$ – 7.98₴).

У 2019 році найнижчий тарифний розряд вчителя-спеціаліста був 11-й. Станом на 1 січня 2019 року, 11-й тарифний розряд дорівнює 3 784 грн, що становить 137 доларів (курс 1$ – 27,8₴).