Зеленський схвалив реформу ГПУ з Офісом генпрокурора

Закон розширює повноваження генпрокурора

Володимир Зеленський підписав законопроект №1032 про першочергові заходи щодо реформування органів прокуратури.

Закон передбачає зміну структури Генеральної прокуратури. Зокрема, з'являться Офіс генерального прокурора, обласні, окружні прокуратури. Керівник ГПУ отримає право ліквідовувати і реорганізовувати окружні та обласні управління.

Припинять свою роботу військові прокуратури, але генпрокурор зможе створювати на правах структурного підрозділу свого Офісу спеціалізовані прокуратури.

Також буде скорочено штат відомства з 15 до 10 тисяч, а Національна академія прокуратури буде перетворена в Тренінговий центр прокурорів України. Буде підвищено базовий посадовий оклад співробітників державного обвинувачення з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Максимальний розмір премії за підсумками календарного року встановлений на рівні 25%. Премія буде нараховуватися тільки за підсумками оцінки роботи.

Всі прокурори будуть проходити атестацію, під час якої будуть оцінюватися професійна етика і компетентність, а також чеснота. У той же час, атестацію не будуть проходити співробітники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як повідомляв сайт "Коментарі", даний закон Верховна Рада ухвалила у другому читанні 19 вересня. Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що реформа органів прокуратури займе близько двох років.