Головна Новини Політика внутрішня політика Повернення Януковича в Україну: експерти оцінили можливості
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення Януковича в Україну: експерти оцінили можливості

Адвокат Януковича заявив про можливе повернення екс-президента до України

25 вересня 2019, 15:47 comments1757
Поділіться публікацією:
Повернення Януковича в Україну: експерти оцінили можливості

Побіжний колишній президент України Віктор Янукович хоче повернутися в Україну. "Захист "забезпечує можливість" повернення Віктора Януковича", – заявив його адвокат Віталій Сердюк в Апеляційному суді Києва 23 вересня.

Наскыльки реальне повернення Януковича, виданню "Коментарі", пояснили експерти.

Повернення Януковича в Україну малоймовірно

Політолог Андрій Горбенко вважає, що повернення Януковича навряд чи реальне.

"Він тут нікому не потрібен. У нього немає політичної ваги. Це не політичний лідер з рейтингом у вигнанні, – пояснює експерт. – Тому заяви адвоката – більше інформаційні хвилі, ніж реальність. Навіть якщо вважати Януковича теоретичною противагою Порошенко, така "розтяжка" Зеленському невигідна. Чинний президент чудово відчуває себе противагою Порошенко, додавати сюди змінні – нерозумно".

Горбенко наголошує, що у проросійських сил в Україні зараз немає одного сильного харизматичного лідера.

"Можливо, хтось придумав, що образ Януковича може стати якоюсь консолідуючою силою. Але це дурість – він вже політичний труп, – вважає політолог. – Потенційні прихильники будуть звинувачувати його у втечі, а противники – вимагати його крові".

Повернення Януковича в Україну: кому потрібні гучні заяви

Голова Центру дослідження політичних цінностей Олександр Доній також упевнений, що, незважаючи на заяви адвокатів Януковича про можливість його повернення в Україну, такий сценарій – нереалістичний.

"Янукович за своїм психотипом – страшенний боягуз, – пояснює Доній. – Саме через цю його особливість від нього відвернулося більшість його прихильників. Ті, хто голосував за "Партію регіонів", очікували, що Янукович буде відстоювати свою владу. Тому його втечу з країни сприйняли вкрай негативно. Але Янукович втік, бо злякався за своє життя. Він – боягуз. Саме тому він ніколи не зможе повернутися в Україну, боячись за своє життя і здоров'я".

На думку Олександра Донія, мотивація заяв про можливе повернення Януковича може мати два чинники.

"Для Януковича важлива будь-яка моральна сатисфакція, – пояснює експерт. – Це створення інформаційного тиску, як на українські суди, так і на західні (щодо можливої його реабілітації або зняття санкцій. Інформаційний тиск – теж тиск.... Другий чинник – зацікавленість Росії у постійній дестабілізації України. Для цього використовується велика кількість технологій, у тому числі інформаційних. Чим більше буде розбалансованим українське суспільство, чим більше буде внутрішніх тріщин і протистояння в Україні – тим вигідніше Кремлю в його глобальному наступі на Україну".

Саме таку функцію, розбалансування та посилення внутрішнього протистояння, містить інформація про нібито "повернення Януковича", вважає глава ЦДПЦ.

Повернення Януковича в Україну: коли це буде можливо

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов також звертає увагу на боягузтво Януковича.

"24 вересня виповнилося 15 років з часу яєчного теракту, коли Янукович втратив свідомість після того, як студент кинув у нього яйце, – нагадує Леонов. – Очевидно, що Янукович – людина, м'яко кажучи, не хоробра. І його повернення в Україну, як мені здається, можливе у двох випадках: або він отримає залізобетонні гарантії своєї безпеки, або будуть певні домовленості між Кремлем і Банковою".

Про видачу Януковича, на думку експерта, мова йти не може, тому що побіжний президент занадто багато знає. І може заговорити. А це не потрібно Путіну.

З іншого боку, підкреслює Леонов, якщо Януковича все ж виправдають, і він повернеться в Україну, це в якійсь мірі може бути вигідно Кремлю.

"Якщо Янукович повернеться і буде на волі, якщо проти нього не будуть висунуті звинувачення, скасовано старий вирок і закриті попередні справи, то Москва отримає можливість для появи в інформаційному просторі тези про державний переворот в Україні в лютому 2014 року. І буде транслювати це і на Захід, – пояснює експерт. – Росія протягне логічні ланцюжки до виправдання анексії Криму та окупації Донбасу. Так що ми маємо дуже непростий момент, на який потрібно реагувати Генпрокуратурі та РНБО. Вони повинні дати чітку оцінку минулим діям Януковича – і можливості його повернення в майбутньому..."

Раніше видання "Коментарі" писало, що Європейський суд скасував санкції Євросоюзу проти українського президента-втікача Віктора Януковича. Обмеження були введені в 2018-2019 роках.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!