Легко не буде нікому: експерти розповіли про перспективи конфлікту влади з Аваковим

Експерти відзначають сильний вплив Авакова

Сергій Князєв подав у відставку з посади голови Національної поліції. Раніше пішла зі своїх посад низка заступників міністра внутрішніх справ. У глави МВС Арсена Авакова хочуть забрати командування Національною гвардією. До чого може привести все більш явно видиме протистояння між новою владою і старим міністром, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що ослаблення такої сильної фігури, як Авакова, є захисною реакцією нової влади.

"Бажання перевести боєздатні сили (Нацгвардію — ред.) під управління президента - з одного боку ослаблення Авакова, з іншого - прагнення посилити позиції нової команди напередодні можливого зростання протестних настроїв при реалізації "мирних домовленостей" за формулою Штанмаєра", - зазначив експерт.

Вострих вважає, що Аваков, як сильна фігура, викликає настороженість нової влади. І тому, за його словами, спроби послабити главу МВС або замінити його більш лояльною кандидатурою будуть продовжуватися.

Військовий експерт, полковник запасу, колишній співробітник Генштабу ЗСУ Олег Жданов бачить у ситуації, що склалася, дві небезпечні тенденції.

"Перша – конфлікт старої і нової влади здатний викликати серію організованих протестів (не спровокованих ситуацією), що може довести до кровопролиття. Представники старої команди будуть чіплятися за владу до останнього", - сказав полковник, зазначивши, що не вірить у конфлікт безпосередньо між Зеленським і Аваковим.

"Мова скоріше про інтриги проти Авакова з боку однієї з тіньових груп, що стоять за президентом. Групи, яка намагається узурпувати владу. І ось тут ми бачимо небезпечну тенденцію №2", - констатував експерт.

Жданов також зауважив, що правляча команда намагається взяти всю владу під повний контроль. Але прибрати Авакова з Кабміну буде дуже складно, оскыльки у нього є підтримка в Конгресі США.

"Нагадаю, що перед президентськими виборами Аваков їздив з офіційним візитом до Вашингтона, де зустрічався в основному з конгресменами. Після цього американська сторона заявила що найуспішніша реформа в Україні - реформа МВС. У мене підозра, що Авакова зробили "смотрящим" в Україні від "Вашингтонського обкому". Так що спроби представників і старої, і нової влади прибрати "незручного міністра" або хоча б перепідпорядкувати собі навряд чи будуть вдалими", - вважає Жданов.

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку "PolitA", член IGAPA Катерина Одарченко вважає те, що відбувається, не конфліктом, а боротьбою за вплив.

"У Авакова досить великий вплив – і він не дозволить так просто його послабити. У нього є свої люди у Верховній Раді, в Кабміні. Плюс – МВС. Так, спроба забрати Нацгвардію може обмежити його можливості. Але він продовжити впливати на певні процеси. Тоді як у того ж Зеленського рейтинг буде падати, чому посприяють платіжки і будь-яке рішення по Донбасу", - пояснила Одарченко.

Нагадаємо, 25 вересня Кабінет міністрів призначив Ігоря Клименка головою Національної поліції.