Міністр культури висловився про пам'ятники Леніну та вулиці Бандери

Глава Мінкульту вважає Бандеру неоднозначною особистістю

Міністр культури Володимир Бородянський заявив, що не має наміру ініціювати зміни в закон про декомунізацію, хоча не вважає, що знесення пам'ятників радянським діячам є конструктивним, повідомляє ВВС.

"Я за те, щоб ми називали речі своїми іменами. В нашій історії були жахливі сторінки і добрі сторінки. І той режим, який був 70 років на нашій території, призвів до великих втрат. І призвів до здобутків, теж не можна цього заперечувати. Але найстрашніше, що він призвів до втрат інтелектуальних, ментальних і жахливих фізичних, людських втрат", - сказав Бородянський про своє ставлення до радянського періоду історії України.

При цьому міністр додав, що знесення пам'ятників Леніну не змінить свідомості людей.

"Це найлегший шлях, який ми обрали - закрити зірку, зняти Леніна. А от свідомість і проблеми, які виникають, ті всі суперечки - це ж через свідомість. Ми взагалі не провели цю дискусію, не з'ясували, що з нами відбувалось, і не сказали: дивіться, така у нас була історія. Вони - не герої наші, і ми не будемо називати їхніми іменами площі й вулиці", - пояснив Бородянський.

При цьому міністр підкреслив, що лідер українських націоналістів Степан Бандера є суперечливою історичною особистістю. При цьому чиновник додав, що лідер ОУН "боровся за своє бачення незалежності України" тими методами, які він вважав правильними.

За словами Бородянського, українці мають переосмислити свою історію приблизно через 10-20 років, щоб ці питання більше не викликали розбіжності в суспільстві.

"Я вважаю, що нам необхідні серіали, фільми, театральні постановки, які переосмислюють цей час - з різних боків. Не робіть з нього білого чи чорного. Зробіть, як було, щоб ми могли побачити, щоб ми через емоцію зрозуміли той контекст, у якому люди жили, приймали рішення, які б не були ці рішення", - констатував чиновник.

Як повідомляв сайт "Коментарі", 16 липня Конституційний суд України своїм рішенням визнав конституційним закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" (закон про декомунізацію).