Стало відомо, як будуть реформувати СБУ

Незабаром гряде найбільш масштабна реформа СБУ з часів незалежності

Колегія СБ України підтримала концепт нової редакції Закону "Про Службу безпеки України", наслідком чого стане реформа спецслужби. Про це повідомив голова СБУ Іван Баканов, передає прес-центр СБУ.

За його словами, необхідність кардинальних змін у спецслужбі викликана швидкісною мутацією викликів, які впливають на рівень національної безпеки. "Служба повинна не тільки аналізувати загрози в режимі онлайн, але і передбачати нові, оперативно розробляючи "вакцини", які зможуть нейтралізувати загрози ще на етапі їх виникнення", - сказав він.

Він розповів, що колегія СБ України підтримала концепт нової редакції Закону "Про Службу безпеки України" і представила на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Наслідком прийняття нової редакції Закону "Про Службу безпеки України" стане "найбільш масштабна реформа Служби безпеки за часів незалежності".

Як припускають в СБ України, результатом комплексної реформи спецслужби стануть:

- відмова від невластивих функцій і розслідування злочинів, які не становлять загрози державній безпеці України;

- розширення контррозвідувального вектора роботи СБ України і ризик-орієнтований підхід до протидії загрозам державної безпеки;

- запровадження гнучкої структури служби;

- скорочення і перезавантаження кадрового складу служби;

- демілітаризація;

- підвищення рівня заробітної плати працівників служби;

- деполітизація керівної вертикалі СБ України призначення голови СБ України на строк, що не збігається зі строком каденції президента України;

- вдосконалення порядку міжнародного співробітництва та обміну інформацією з партнерськими спецслужбами;

- формування розгорнутої системи демократичного цивільного контролю за діяльністю спецслужби, послужить запорукою дотримання Службою безпеки прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, у зокрема, унеможливить тиск на бізнес.

Незабаром проект нової редакції Закону України "Про Службу безпеки України" буде представлений міжнародним партнерам і поданий президентові України.

Як повідомляло видання "Коментарі", Служба безпеки України буде докорінно реформована, у неї повинна бути посилена контррозвідувальна діяльність, при цьому спецслужба не повинна виконувати невластиві їй функції